Ads Top

Medicinale cannabis goed met LEDs te telen

Medicinale cannabis kan prima geteeld kan worden in kassen met LED belichting. Als de cannabisplanten met LED belicht worden, zullen sommige rassen zelfs meer medicinaal actieve stof produceren dan met net zo intensieve belichting met SON-T lampen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Uit het onderzoek bleek verder dat de medicinale cannabis goed onder hoge lichtniveaus geteeld kan worden. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Lemnis Oreon, ontwikkelaar en producent van LED verlichtingsconcepten en PB Techniek, toeleverancier voor de internationale tuinbouw.

Glastuinbouwexperts van Wageningen University & Research hebben in het voorjaar van 2016 onderzoek gedaan naar de invloed van de teeltomstandigheden op de groei en opbrengst van medicinale cannabis. Hierbij is onder andere de hoeveelheid Cannabidiol (CBD) en Tetrahydrocannabinol (THC) gemeten. Cannabidiol (CBD) wordt in Nederland gebruikt in de behandeling van onder meer Multiple Sclerose. THC wordt gebruikt tegen aandoeningen als het syndroom van Gilles de la Tourette, therapieresistent glaucoom en bij klachten als gewichtsverlies, misselijkheid en braken. De vraag naar medicinale cannabis neemt wereldwijd sterk toe. Daarmee neemt ook de vraag naar veilige, betrouwbare en efficiënte productiemethoden toe. Met dit onderzoek wil Wageningen University & Research een bijdrage leveren aan kennis die daarvoor nodig is.

Met de moderne hightech systemen en kennis uit de Nederlandse glastuinbouw is het mogelijk om veilige en efficiënte productiemethoden te realiseren voor gewassen zoals medicinale cannabis. In het onderzoek is bekeken met welke teeltmaatregelen de medicinale cannabis planten het beste te telen zijn, met speciale aandacht voor LED belichting. Omdat er nog weinig bekend is over de teelt van medicinale cannabis in kassen, hebben de Wageningse onderzoekers ook gekeken naar andere teeltomstandigheden zoals temperatuur, vochtigheid en plantenvoeding en naar het optreden van ziekten en plagen.

Bij het onderzoek is gewerkt met twee soorten lichtbronnen: SON-T en watergekoelde LED-units. Bij de LEDs zijn twee lichtintensiteiten onderzocht: één gelijk aan de SON-T belichting en één die aanzienlijk hoger lag. Normaal gesproken wordt in kassen alleen belicht in de lichtarme perioden van het jaar. Omdat de proef in het voorjaar en begin van de zomer plaatsvond (van 6 april tot 21 juni), is een ‘herfst’-situatie nagebootst. Dat is gedaan door te verduisteren met schermdoek en zo van buiten de kas slechts maximaal 100 µmol s-1 cm-2 licht binnen te laten.

Alle planten kregen een periode van vier weken lange dag, daarna is tot de oogst een korte dag aangehouden. De planten groeiden zeer uitbundig. Hierdoor ontstond een dicht gewas. In het gewas is trips gevonden, dit kon biologisch onder controle worden gehouden. In het dichte gewas was de luchtvochtigheid hoog; dit leidde tot schimmelaantasting (Sclerotinia). Ook hierop is niet chemisch ingegrepen.

Gedurende de teelt zijn fotosynthese-metingen gedaan. Bij de oogst zijn plantmetingen gedaan zoals lengte, versgewicht en drooggewicht. Van de verschillende behandelingen zijn monsters genomen, die naar droging door een gespecialiseerd laboratorium zijn geanalyseerd op de inhoudsstoffen THC en CBD.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.