Ads Top

Licht voor parallelweg tussen Portengen en Breukelen

Op 15 oktober ontstak bewoonster Eva de Groot de nieuwe verlichting langs de paralleweg (N401) tussen Portengen en Breukelen. Het is een energiezuinige LED-verlichting die automatisch dimt en alleen brandt als er zich personen op de parallelweg bevinden.

Eva de Groot heeft actie gevoerd en er bij de provincie op aangedrongen prioriteit te geven aan het plaatsen van verlichting. In overleg is gezocht naar een maatoplossing waarbij ook afspraken zijn gemaakt over het snoeien van de heg tussen de parallelweg en de hoofdrijbaan. Door deze minder laag af te snoeien worden fietsers op de parallelweg niet verblind door auto’s.

De fietsroute van Kockengen, via het NS-station naar Breukelen is aangemerkt als hoofdfietsroute in de Mobiliteitsvisie van de provincie Utrecht. Dit betekent dat deze route moet worden voorzien van verlichting. Op die manier wordt de route veiliger en aantrekkelijker en past ze in een goed en provinciedekkend fietspadennetwerk.

Om lichthinder en lichtvervuiling te voorkomen, is zogeheten dynamisch dimbare LED-verlichting aangebracht met weinig strooilicht en ‘verlichting op aanvraag’. Dit houdt in dat de verlichting brandt vanaf zonsondergang tot 23:00 uur. Om 23:00 uur gaat de verlichting uit maar zodra er een (brom)fietser nadert, schakelt de verlichting automatisch in. Op die manier brandt de verlichting niet onnodig in de stille uren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.