Ads Top

Experiment Philips geeft Zweedse kinderen elke dag bijna 30 minuten extra speeltijd buiten


Koninklijke Philips maakte een dezer dagen de resultaten bekend van haar experiment ‘Philips Light up the dark’. Het experiment, dat vorige maand startte, heeft als doel het buiten spelen gemakkelijker te maken voor kinderen die in een kleine gemeenschap in Uppsala leven, waar de winterduisternis al vroeg in de namiddag invalt. Op het speelterrein Tegnérparken werd Philips CityTouch connected LED-verlichting geïnstalleerd  en de resultaten van het experiment toonden aan dat de kinderen elke dag 37% langer (ongeveer 27 minuten) buiten speelden door dit initiatief. Daardoor werd de tijd die zij binnen met elektronische apparaten spelen met 15% verkort (van 72 minuten per dag naar 61 minuten).

Verlichting, ongeacht of die natuurlijk of kunstmatig is, beïnvloedt al het leven op aarde. Bij mensen speelt zij een wezenlijke rol voor het reguleren van ons circadiaanse ritme, de natuurlijke bioritmen van onze lichaamsklok, en voor de productie van hormonen in het lichaam. Bewezen is dat het ondervinden van voldoende licht gedurende de dag, in het bijzonder in de winterperiode, een heilzaam effect heeft op de stemming en de algemene levenskwaliteit. Maar het gebrek aan licht gedurende de wintermaanden in Zweden betekent dat veel kinderen overdag niet lang buiten spelen. In feite lijden mensen die in het hoge noorden wonen aan een hoger ziektecijfer ten gevolge van de ‘winter blues’. Problemen die te maken hebben met stemming en een gebrek aan energie beginnen doorgaans in de herfst en kunnen tot ver in het voorjaar voortduren. Na de installatie van Philips CityTouch connected LED-verlichting in het Tegnérparken werd waargenomen dat kinderen in dat gebied nu buiten kunnen spelen, ongeacht hoe vroeg de duisternis invalt.

Reagerend op de resultaten zegt kinder-psychotherapeute dr. Louise Hallin: “Ook al zijn deze gegevens afkomstig van een kleine groep kinderen, de resultaten zijn indrukwekkend. Kinderen brengen minder tijd door met hun computers en voor hun televisies, en dat is op zichzelf al goed nieuws. Alles wat ervoor kan zorgen dat zij loskomen uit de cyclus van thuiskomen en apparaten inschakelen, is prijzenswaardig. Bijna een half uur langer buiten spelen dan normaal en die beeldschermen bijna een uur per week minder gebruiken, zijn heel significante cijfers.”

Het ‘Light up the dark’-experiment waarvoor Philips het initiatief nam, werd uitgevoerd samen met adviesbureau Bjerking en de gemeente Uppsala, om te onderzoeken of meer kans om buiten te spelen invloed zou hebben op jonge kinderen.De verlichting is nu een permanent onderdeel van de speelplaats.

“Uppsala is onderdeel van een algemene stadsrenovatie, het soort dingen dat overheden en ondernemingen kunnen doen. Soms hebben we allemaal een duwtje in de rug nodig dat ons aanmoedigt onze manier van leven te veranderen en ons doet realiseren dat we dingen te lang hebben laten versloffen”, vervolgt dr. Hallin.  “Bovendien kwam er iets bovendrijven waar ik helemaal niet op had gerekend: bijna 40 procent van de ouders zei dat zij nu ook buiten speelden met hun kinderen. Dat is fantastisch. Speeltijd met volwassenen. Daar zien we nooit genoeg van en voor kinderen is het toch zo belangrijk op zo'n manier een diepere band met hun ouders te vormen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.