Ads Top

Almere krijgt nieuw systeem straatverlichting

Het komende half jaar gaat de gemeente Almere ervaring opdoen met een nieuw schakelsysteem voor de openbare verlichting. Met het nieuwe systeem, FlexOVL, kan de gemeente zelf bepalen hoe laat de verlichting in een wijk aan- en uit gaat. Zo kan de straatverlichting eerder aan als dat bijvoorbeeld de veiligheid ten goede komt. De gemeente krijgt met het nieuwe systeem meer regie en kan energie besparen door slimmer te schakelen.

Nu wordt de openbare verlichting in het hele gebied van netbeheerder Liander centraal aangestuurd. Het huidige systeem is inmiddels verouderd, geeft steeds meer storingen en wordt in onderhoud steeds duurder.

Alle meters in de openbare verlichting zijn vorig jaar al vervangen door zogenaamde slimme meters. Meterstanden kunnen op afstand worden uitgelezen zodat er beter kan worden gestuurd op het energieverbruik. Samen met FlexOVL krijgt de gemeente zo zelf de regie en kan het door slimmer te schakelen en het energieverbruik te monitoren energie besparen.

De test loopt tot halverwege 2015. Tijdens de testfase kan het voorkomen dat de verlichting in de wijk iets eerder of later aangaat dan in de omliggende wijken. Ook kan het voorkomen dat de verlichting overdag even aan gaat. Storingen kunnen bij de gemeente gemeld worden via loket.almere.nl of 14 036.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.