Ads Top

IKEA laat licht branden in vluchtelingenkampen

IKEA Nederland en VN vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn vandaag gezamenlijk de campagne 'Beter licht, beter leven' gestart om vluchtelingenkampen in heel de wereld van licht te voorzien. Tot en met 30 maart 2014 doneert de IKEA Foundation voor elke verkochte led-lamp 1 euro aan de UNHCR. Met de opbrengst worden vluchtelingenkampen in landen als Ethiopië, Tsjaad, Bangladesh en Jordanië voorzien van binnen- en buitenverlichting op zonne-energie en andere duurzame technologieën, zoals zuinige fornuizen.
Op dit moment zijn er wereldwijd bijna 10,5 miljoen vluchtelingen, van wie de helft kind, die voor veiligheid en onderdak zijn aangewezen op de vluchtelingenkampen van de UNHCR. In de kampen is door gebrek aan stroom na zonsondergang vaak geen of weinig licht is. Dit zorgt voor onveilige situaties. Alledaagse activiteiten als naar het toilet gaan, water halen of terugkeren naar je tent kunnen vooral voor vrouwen en meisjes gevaarlijk zijn. Door duurzame verlichting te plaatsen, worden vluchtelingenkampen een betere plek om te leven voor kinderen en hun families. Zo vermindert straatverlichting op zonne-energie het risico op misdaden en seksueel geweld. Daarnaast helpen lantaarns op zonne-energie jongens en meisjes om ook na zonsondergang te studeren. Met elke verlichte straat worden 300 vluchtelingen geholpen. Elke lantaarn op zonne-energie en elke duurzaam fornuis helpt een gezin van vijf mensen.
De actie werd vanmiddag gelanceerd bij IKEA Amsterdam, waar voor de ingang een VN tentenkamp werd opgebouwd. Met de nieuwe campagne kunnen klanten een bijdrage leveren aan een veiliger bestaan in vluchtelingenkampen én tegelijkertijd energie besparen. Led-lampen gebruiken namelijk tot 85 procent minder energie om hetzelfde licht te produceren als traditionele gloeilampen en gaan tot wel 20 jaar mee. IKEA schakelt langzaam over op leds en zal vanaf 2016 enkel nog led-lampen verkopen.
De IKEA Foundation vindt dat ieder kind recht heeft op een thuis en werkt sinds 2010 samen met UNHCR om families en kinderen in vluchtelingenkampen onderdak, zorg en onderwijs te bieden. Het woonwarenhuis levert onder meer kant en klare opvanghuisjes en scholen die een stuk comfortabeler zijn en langer meegaan dan tenten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.