Ads Top

Opmars LED-lamp vraagt om kritische consument


Met de opmars van LED-verlichting als opvolger van de gloeilamp en de spaarlamp neemt ook de kans op 'nep' en risicovolle kwaliteit van LED-lampen toe. Naar aanleiding van het incident in Hoogeveen, waar ambtenaren lichamelijke klachten ontwikkelden door ondeugdelijke lampen, pleit producent Lemnis Lighting voor een onafhankelijk keurmerk.
De gemeente Hoogeveen vervangt honderden goedkope, maar fout geconstrueerde LED-lampen in het gemeentehuis, nadat ambtenaren klaagden over hoofdpijn door knipperende lampen. Er zijn meer ondeugdelijke producten in de handel en dat doet enorm afbreuk aan een prachtige energiezuinige en duurzame uitvinding, constateert Ruud Koornstra van Lemnis Lighting. "De productie van LED is geen makkelijk proces", stelt Koornstra, "Het vraagt om veel vooronderzoek en technologische kennis. Op dit moment is er maar een beperkt aantal fabrikanten die alles in huis hebben om een goede LED-lamp te produceren die voldoet aan de internationale kwaliteits- en veiligheidseisen. Het verbod op de gloeilamp heeft echter tot een wildgroei van 'cowboymerken' geleid die een lage prijs koppelen aan een lage kwaliteit of erger, zoals het incident in Hoogeveen aantoont. We moeten toe naar een waarderingscertificaat of een keurmerk."
Volgens Koornstra kunnen consumenten zelf al in de winkel de proef op de som nemen. "De consument kan de foute exemplaren er in de schappen zo uithalen. Als je je vingers spreidt en deze voor de lamp heen en weer zwaait moet je één lijn zien. Krijg je een stroboscoopeffect, zoals in de disco, dat heb je een foute lamp te pakken. Onze techniek maakt gebruik van kwalitatief hoogstaande LED-technologie die is gebaseerd op gelijkspanning zonder pulsen. Zo is er van trillingen absoluut geen sprake, wat een rustgevend beeld tot gevolg heeft", aldus Koornstra.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.