Ads Top

Energiebesparing openbare verlichting op de kaart


Een zeer fors deel van het energieverbruik van een gemiddelde gemeente komt op rekening van de openbare verlichting. Gemeenten kunnen nog veel winst behalen op dit vlak. Het besparingspotentieel bedraagt gemiddeld zo'n 18 procent. Het SenterNovem-programma Openbare Verlichting (OVL) zet daar op in.  "We stimuleren gemeenten om zoveel mogelijk energie te besparen op openbare verlichting", stelt Dyana Loehr, adviseur bij SenterNovem: "We willen graag dat dit jaar minimaal 90 gemeenten en 6 provincies een uitvoeringsplan hebben om energie te besparen op openbare verlichting. Dat halen we ook ruimschoots. Volgend jaar moeten het 270 gemeenten en 12 provincies zijn."
SenterNovem ontwikkelde een `google maps'-kaart `Openbare verlichting op de kaart'. Hierop is precies te volgen hoe het staat met het behalen van de doelstellingen op het gebied van energiezuinige openbare verlichting: hoeveel gemeenten hebben een uitvoeringsplan, hoeveel hebben een beleidsplan. Loehr: "Met de kaart prikkelen we gemeenten die nog niet met energiebesparing in openbare verlichting aan de slag zijn, om dat wel te doen. Elke gemeente wil natuurlijk graag op die kaart staan, zeker als ze zien dat buurgemeenten daar ook op staan. Ze kunnen zich aanmelden wanneer ze een beleids- of uitvoeringsplan hebben."
Via SenterNovem is daarnaast een kaart te vinden die een overzicht geeft van gemeentelijke LED-pilots. SenterNovem coördineert de evaluatie. Loehr: "Er wordt in veel plaatsen in Nederland led-verlichting gebruikt, maar die techniek staat nog in de kinderschoenen. Niet altijd levert de overschakeling op led-verlichting positieve resultaten op. Om te leren van de resultaten evalueren we ruim 30 projecten. We zeggen dus nadrukkelijk niet dat gemeenten leds moeten hebben om energie te kunnen besparen. Dat kan op verschillende manieren."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.