Ads Top

Universiteiten baden in het licht

Licht beïnvloedt ons gevoel, een gegeven waar kunstenaars dankbaar gebruik van maken. De Universiteit Utrecht organiseert in het kader van het Weekend van de Wetenschap een reeks publieksevenementen, de zogenaamde U-meets, over gebruik van licht in diverse kunstvormen. Op 14, 21 en 28 september vinden er publiekslezingen plaats over licht en architectuur, literatuur en beeldende kunst.

Met de U-meets, die aan vrijwel alle universiteiten worden georganiseerd tijdens het Weekend van de Wetenschap – 3 en 4 oktober - willen universiteiten het draagvlak voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek versterken. Bedoeling is dat universiteiten de politiek helpen om antwoorden te vinden op maatschappelijke vragen.

International Year of Light
Licht speelt een grote rol in allerlei facetten van ons leven: oorsprong van het leven, gezondheidszorg, communicatie en GPS, het heelal, optische instrumenten, cultureel erfgoed, kunst en cultuur en natuurlijk de natuur. Dit jaar is door de Unesco en door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Year of Light 2015. Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om het belang van licht voor ons dagelijks leven te onderstrepen.

Studium Generale, dat de Utrechtse U-meet organiseert, spitst het thema toe op de kunsten. Licht speelt een grote rol in wat we ervaren en voelen, en het is dan ook geen wonder dat het een centraal thema is voor veel kunstenaars. Ze kleuren je gemoed, drukken er stilte mee uit of verrassen je juist met een duisternis die door merg en been gaat. Architecten spelen met natuurlijk licht of overdonderen je met een bombastische hoeveelheid kunstmatig licht. En dichters illustreren er liefde, leven en dood mee.

De Utrechtse U-meets vinden plaats op 14, 21 en 28 september, in de Aula van het Academiegebouw, van 20.00 tot 21.30 uur. Op deze maandagen spreken onder meer lichtdesigner Rogier van der Heide, dichter Ingmar Heytze en een aantal wetenschappers van de Universiteit Utrecht over het thema licht en kunst. De lezingen zijn gratis, voor iedereen en zonder reservering toegankelijk. Het programma is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Centraal Museum Utrecht, waar op 17 oktober de tentoonstelling

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.