Ads Top

Nieuwe verlichting Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort

De Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren toont op 1 november haar nieuwe LED-verlichting aan de wereld. De verlichting is een geschenk van de inwoners aan de stad; een groot deel van het geld is door Amersfoorters betaald in een crowdfundingsactie. Om 19.30 uur schakelt de verlichting van de ruim 98 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren in, met een korte feestelijke plechtigheid op het Lieve Vrouwe Kerkhof in Amersfoort.

De monumentale toren krijgt 132 nieuwe LED-armaturen die de toren van buiten- en binnenuit verlichten. Hiermee komt de architectonische schoonheid van de in circa 1470 opgeleverde toren beter tot zijn recht, en leveren de armaturen een aanzienlijke besparing op energie, CO2 en lichtvervuiling. Tot voor kort werd de toren aangelicht door ouderwetse lichtbundels. Deze zijn al een tijd geleden gedoofd. De toren is eigendom van de gemeente Amersfoort, de nieuwe verlichting is een initiatief van Stichting Stralend Middelpunt van Nederland.

De feestelijke plechtigheid start om 19.15 uur. Burgemeester Lucas Bolsius neemt het geschenk – de nieuwe verlichting van de Onze Lieve Vrouwetoren- namens de gemeente Amersfoort in ontvangst. Stichting Stralend Middelpunt van Nederland vertegenwoordigt alle gulle gevers uit de stad. Zij organiseerde de fondsenwerving en maakte het ontwerp voor de nieuwe verlichting.

De gehele installatie is uitgevoerd zonder dat het rijksmonument is aangetast. Het ontwerp is van lichtarchitect Jeroen Jans, die twee jaar geleden het project leven inblies door ansichtkaarten met een artist impression door de stad te verspreiden. Al snel haakten stadsgenoten Hans Kattemölle en Kees Heerkens aan en werkte het drietal toe naar het resultaat zoals het op 1 november in werking wordt gesteld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.