Ads Top

STW en Philips starten partnership Advanced Sustainable Lighting Solutions

Om aan de groeiende vraag naar duurzame verlichting te voldoen zijn Technologiestichting STW en Philips Electronics Nederland het Partnership ‘Advanced Sustainable Lighting Solutions’ gestart. Dit wetenschappelijke onderzoeksprogramma ontwikkelt innovatieve, efficiënte verlichting die op een verantwoorde manier wordt geproduceerd. Met het vijfjarige programma is een bedrag van drie miljoen euro gemoeid; de partners betalen elk de helft. Universiteiten zijn uitgenodigd vanaf 22 mei projectvoorstellen in te dienen.
Het lichtverbruik in de wereld wordt steeds hoger; de verwachting is dat mede door de verschuiving naar een 24 uurs-economie rond 2050 het wereldwijde lichtverbruik bijna drie keer hoger zal zijn dan nu. Meer energie-efficiënte manieren om met verlichting om te gaan zijn daarom gewenst. Het Partnership “Advanced Sustainable Lighting Solutions” gaat op zoek naar hoog-efficiënte, aantrekkelijke en betaalbare verlichting die ook nog eens op een verantwoorde manier ontwikkeld wordt.
Het onderzoek richt zich op een aantal aspecten van LED-verlichting: exploratie van nieuwe materialen, verbetering van efficiëntie en optimalisering van duurzame productie. Daarnaast wordt gekeken hoe LED-verlichting kan worden gebruikt voor gezondheid, hygiëne en plantengroei. Tenslotte onderzoekt men hoe gedragsverandering kan leiden tot bewustere omgang met LED-verlichting
Het indienings- en beoordelingsproces is in twee stappen gesplitst: een ‘call for preproposals’ gevolgd door een ‘call for full proposals’. Het indienen van een ‘preproposal’ is niet verplicht, maar wordt wel sterk geadviseerd om de kans te optimaliseren dat uw ‘full proposal’ een goede inpassing in het programma heeft.
Een programmacommissie zal de ‘preproposals’ en ‘full proposals’ beoordelen op wetenschappelijke kwaliteit, utilisatieperspectief en de strategische inpassing in het programma. Geleid door het advies van de Programmacommissie zal het bestuur van STW , ook namens Philips, beslissen welke voorstellen gehonoreerd worden. De Programmacommissie is aangesteld door het STW-Bestuur. De Programmacommissie bestaat uit drie industriële experts van Philips en twee onafhankelijke academische deskundigen. De ‘call for proposals’ voor het programma is vanaf 22 mei 2012 open. Meer informatie over dit Partnership-programma met Philips, inclusief de ‘call for proposals’ vindt u op www.stw.nl/programmas/asls.htm.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.