Ads Top

Efficiënter telen met LED verlichting van Philips

Philips en tuinbouwbedrijf Deliscious hebben een nieuw teeltconcept voor sla ontwikkeld door LED verlichting te gebruiken. In een speciale klimaatkamer groeien kleine slaplanten in meerdere lagen boven elkaar onder LED's waarvan het lichtspectrum exact is afgesteld om de planten beter te laten groeien. Het optimaliseren van het kweekproces zorgt voor stijgende opbrengsten voor de teler en constante kwaliteit van de groente. Met de juiste verlichting kan Deliscious het hele jaar door de perfecte kroppen sla met kluit produceren.
"Dit is de eerste echte voorbode van 'cityfarming', een nieuw en duurzaam concept dat steeds meer in dicht bevolkte gebieden en steden wordt ingezet om zelf voedsel te verbouwen op ongebruikelijke locaties, zoals op terrassen en daken. In het licht van de toenemende verstedelijking en de noodzaak om zelf in voedselproductie te voorzien, zorgt deze innovatie voor een optimale benutting van de groeioppervlakte." zegt Udo van Slooten, Director LED Horticulture bij Philips. "Ruimte, water en energie worden steeds schaarser en daarom werken we aan duurzame teeltmethoden. De meerlagenteelt, zoals die nu bij Delicious wordt toegepast, is baanbrekend en een voorbeeld voor de toekomst."
In het voorjaar van 2012 zullen de eerste pootbare slaplanten uit de nieuwe kweekruimte verschijnen. Tijdens de eerste fase - van zaadje tot pootbaar plantje - wordt de sla met kluit opgekweekt in een speciale klimaatkamer van acht meter hoog, in zeven lagen boven elkaar, belicht door GreenPower LED verlichting van Philips.
Na ruim één jaar testen in een enkele teeltlaag met verschillende lichtniveaus en spectra, is het juiste lichtrecept gevonden voor de opkweek van kluitsla zonder daglicht. Hierdoor wordt niet alleen de opkweekfase aanzienlijk teruggebracht, maar ook de kwaliteit van de sla is constanter gedurende de verschillende seizoenen.
Door het gebruik van deze nieuwe lichtformule, kan Deliscious de volledige productie van slazaadje tot slakrop in eigen hand houden en worden negatieve externe invloeden op kwaliteit en herkomst tot een minimum teruggebracht. Hierdoor wordt een efficiëntere productie mogelijk en kan het bedrijf het hele jaar door sla leveren met een constante kwaliteit en betrouwbaarheid.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.