Ads Top

Elektor duikt in LEDs

De makers van elektronicatijdschrift Elektor presenteren opnieuw een bijzondere uitgave waarin Light Emitting Diodes centraal staan. LED's 2 biedt niet alleen theoretische informatie, maar laat ook zien hoe en waar LED’s tegenwoordig toegepast worden. Bovendien bevat de special enkele beproefde elektronische schakelingen voor zelfbouw, zodat elke (aspirant)elektronicus zelf met LED’s aan de slag kan gaan.
De special opent met een artikel over de aansturing van power-LED-verlichtingssystemen. Vervolgens komen er mogelijkheden voor het koelen van LED’s voorbij. Interessant is het artikel over optische meettechnieken voor lichtgevende dioden. Voor veel nieuwe toepassingen is een meettechniek vereist die meer kan dan alleen een ruwe indicatie van de helderheid geven. Aan deze wens kan niet gemakkelijk worden voldaan, maar er zijn voor de hobbyist wel degelijk mogelijkheden.
LED’s 2 presenteert verder o.a. een Multicolour-driver voor vermogens-LED’s met power-factor-correction (PFC) en u leest alles over de keuze van LED-typen, koellichamen en optische elementen voor verlichtingstoepassingen en de toepassing van UV-LED’s voor desinfectiedoeleinden. Zelfbouwprojecten die aan bod komen zijn o.a. een LED-interface met 64 uitgangen en een vallende-ster-simulator. Deze maakt gebruik van een reeks witte LED’s die heel kort na elkaar oplichten, zodat het verschijnsel net nog zichtbaar is voor het menselijk oog.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.