Ads Top

Slimme Straatverlichting Utrecht

Gemeente Utrecht start met een nieuw proefproject, Slimme Straatverlichting Utrecht, in Kanaleneiland-Zuid.

Sinds juni kunnen voetgangers oversteken via een nieuw zebrapad dat oplicht wanneer iemand er wil oversteken terwijl er een auto komt aanrijden.
Het slimme zebrapad is een uniek idee van bewoners dat samen met de gemeente Utrecht is uitgewerkt en gerealiseerd.

Het project is onderdeel van het Europese IRIS Smart Cities, dat werkt aan stadswijken van de toekomst in Europese steden. Ook test de gemeente Utrecht 50 slimme lantaarnpalen in de wijk als onderdeel van proeven met duurzame verlichting en het meten van de luchtkwaliteit.

Afgelopen maand is het lichtgevende zebrapad geplaatst, samen met twee slimme palen. Het zebrapad licht op bij wachtende voetgangers die willen oversteken om naderend verkeer te waarschuwen. De palen, die volledig op zonne-energie werken, meten fijnstof, geluid, snelheid en beweging. Ook kleuren de palen blauw of oranje afhankelijk van de snelheid van de auto’s op de weg. Met de fijnstofmeter in deze solar palen wordt de luchtkwaliteit gemeten. Zo kan de luchtkwaliteit gevolgd worden op ieder moment en onder allerlei omstandigheden en wordt er veel geleerd. Ook zijn er 50 lantaarnpalen voorzien van nieuwe LED-lampen en sensoren die automatisch rapporteren of een lamp stuk is of de lantaarnpaal scheef staat, zodat beter onderhoud gepleegd kan worden.

Wil je zien hoe het bijzondere zebrapad en de lantaarnpalen werken en hoe ze tot stand zijn gekomen?

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.