Ads Top

Gemeente Heerenveen start met grootschalig verledden openbare verlichting

De gemeente Heerenveen start met grootschalig verledden van de openbare verlichting. Wethouder Hedwich Rinkes gaf hiervoor het startsein door in een hoogwerker de armatuur te vervangen in een lichtmast aan de Innovatielaan te Heerenveen. De komende jaren worden alle armaturen in de gemeente vervangen.

Ledverlichting geeft veel voordelen. Het veroorzaakt geen lichtvervuiling, lichthinder of verblinding. Daarnaast is de lichtprojectie alleen gericht op het straatoppervlak. Tuinen en gevels van particulieren worden vrijwel niet meer aangelicht. Het lichtbeeld in de straat is daardoor comfortabeler en geeft veel meer rust.

Het verstorende effect dat kunstlicht in de nacht op mens en dier heeft, wordt tot een minimum beperkt. Bovendien zijn de nieuwe lampen energiezuinig, ze leveren ca. 60 tot 80 procent energiebesparing op ten opzichte van de oude armaturen. Tot slot zijn de led-armaturen veel minder gevoelig voor storingen, waardoor de onderhoudskosten straks veel lager zijn.

De nieuwe led-armaturen zijn voorzien van een dimregime. Bij het inschakelen van de verlichting branden de lampen op volle sterkte. Gedurende de avond en nacht dimt de verlichting in stappen. In de vroege ochtend gaat het lichtniveau weer omhoog. Alle verlichting blijft dus gedurende de gehele nacht branden. In het verleden werd een deel van de straatverlichting gedurende de nacht geheel uitgeschakeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.