Ads Top

TU/e leidt lichtexperts van de toekomst op

Mensen hebben licht nodig, niet alleen om te zien, maar ook om goed te functioneren, lichamelijk en geestelijk. Helaas staat de hoeveelheid daglicht die we binnenkrijgen onder druk door verstedelijking, de 24-uurs economie en de vele uren die we binnenshuis doorbrengen. Onze prestaties en onze gezondheid lijden eronder. De Technische Universiteit Eindhoven start daarom samen met zes andere universiteiten een opleidingsprogramma voor jonge lichtonderzoekers. De vijftien onderzoekers gaan op zoek naar slimme lichtoplossingen die mensen juist wel ondersteunen De EU steunt het onderzoek met een subsidie van meer dan vier miljoen euro. Een miljoen daarvan gaat naar de TU/e. 

Licht speelt een grote rol in hoe wij waarnemen, voelen en denken. Dit werkt via de staafjes en kegeltjes in onze ogen, maar ook via een derde type receptor, blijkt uit recent onderzoek. Verstoring van deze processen, bijvoorbeeld bij mensen die ‘s nachts werken, kan allerlei schadelijke gevolgen hebben. Denk aan slapeloosheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen of zelfs kanker. Het is dus van groot belang dat we beter begrijpen hoe deze processen werken en hoe we onze huizen, kantoren, fabrieken en publieke ruimtes zo kunnen inrichten dat mensen voldoende licht binnenkrijgen en van het juiste soort (bijv. daglicht of kunstlicht).

De TU/e heeft daarom het initiatief genomen om samen met universiteiten in Luik, Manchester, Sheffield, Basel, Lausanne en Berlijn en een aantal bedrijven en andere instellingen gespecialiseerde lichtonderzoekers te gaan opleiden. Het gaat onder meer om neurowetenschappers, psychologen, slaaponderzoekers en lichtingenieurs en –ontwerpers.

Het onderzoek dat zij gaan doen, varieert van heel fundamenteel onderzoek (welke invloed heeft licht op de ogen en hersencellen van muizen) en laboratorium- en veldonderzoek (waarbij bijvoorbeeld de precieze invloed wordt gemeten van daglicht op mensen met slapeloosheid) tot concrete toepassingen van licht in het dagelijks leven (bijvoorbeeld in het verkeer en in kantoren).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.