Ads Top

Lichtkunst in brugwachtershuisje Sint Servaasbrug Maastricht

Het brugwachtershuisje op de Sint Servaasbrug in Maastricht staat vanaf 16 februari 2018 centraal in het lichtkunstproject Traiecto van Jan-Paul van der Weerd. Met lichtkunst symboliseert hij de ziel van het huisje als observatorium van de stad en de voorbijgaande mensen en schepen. De Traiecto-installatie maakt nu onderdeel uit van de Sint Servaasbrug.

Het brugwachtershuisje op de Sint Servaasbrug in Maastricht wordt sinds 2014 niet meer gebruikt. Tegenwoordig begeleidt Rijkswaterstaat vanuit de bediencentrale in Maasbracht de scheepvaart op de Maas vanaf de Belgische grens tot aan Venlo. Alleen als bediening vanuit deze centrale om wat voor reden niet lukt of in andere gevallen van nood, dan wordt het brugwachtershuisje nog gebruikt. Dat het huisje nu op deze manier centraal staat als kunst, kunnen wij als Rijkswaterstaat erg waarderen. Het is een bijzondere manier om dit object deels terug te geven aan de omgeving.

Jan-Paul van der Weerd heeft zich laten inspireren door de zeven bogen onder de Sint Servaasbrug. Deze zeven bogen zie je terug in een lichtanimatie in het huisje, waarbij iedere boog een ander element symboliseert waarop het brugwachtershuisje uitzicht heeft. Jan-Paul: 'Het huisje heeft altijd als observatorium dienst gedaan en overzag de stad, de mensen, schepen, de dag en de nacht. Al die tijd heeft het enkel geobserveerd, verborgen in het voorbijgaan. Ik draai de rollen nu om, zodat de wereld kan observeren waar de ziel, het karakter van het huisje nou eigenlijk uit bestaat.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.