Ads Top

Eerste slimme verkeerslichten bij Schiphol actief

De eerste kruispunten in Noord-Holland zijn voorzien van slimme verkeerslichten, de zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s).

Op de N205 bij Schiphol kunnen zes kruispunten aankomend verkeer ‘herkennen’ en anticiperen op de actuele verkeersdrukte. Hierdoor kan het verkeer beter doorrijden. De provincie Flevoland en verschillende gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) starten dit jaar met het plaatsen van slimme verkeerslichten. Het gaat in eerste instantie om 80 slimme verkeerslichten in de MRA.

‘Doordat de slimme verkeerslichten in staat zijn het verkeer te ‘herkennen’, wordt het mogelijk om bepaalde verkeersstromen voorrang te geven boven andere. Bijvoorbeeld grote groepen fietsers, bussen en (zwaar) vrachtverkeer. Zo kan het verkeer op drukke kruispunten efficiënter doorrijden’, zegt Elisabeth Post gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Holland. ‘En door data-uitwisseling met het verkeerslicht is het binnenkort ook mogelijk om weggebruikers persoonlijk via een app op afstand te informeren over bijvoorbeeld de nog resterende tijd tot een rood of groen licht. De eerste testen hiermee worden nu al succesvol uitgevoerd op de N205.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.