Ads Top

Installatie maakt lopen met snelheid van licht inzichtelijk

Vanaf 21 december is op de IJ-promenade in Amsterdam een replica op schaal van de zon, aarde, maan, Mercurius en Venus te zien waar de aarde en de zon door middel van een verlicht LED-pad verbonden zullen zijn. ‘The Speed of Light Project ‘geeft zo een indruk van de afstanden in het heelal. De Universiteit van Amsterdam heeft bijgedragen aan de wetenschappelijke inhoud van de audiotour die deel uitmaakt van het project.

The Speed of Light Project maakt deel uit van de vijfde editie van het Amsterdam Light Festival. Tijdens het festival wordt de binnenstad van Amsterdam verlicht door kunstwerken en installaties van internationale kunstenaars, designers en architecten. Bezoekers kunnen bij ‘Speed of Light’, ontworpen door lichtkunstenaar Caspar Noyons, lopen met de snelheid van het licht van de aarde naar de zon.

De schaal voor dit project, is 1:270.000.000, wat betekent dat de afstand tussen de zon en de aarde 555 meter is. Bij een gemiddelde wandelsnelheid van 4 kilometer per uur, zal de reis via het verlichte pad 8 minuten en 20 seconden duren. Dit is precies de tijd die een lichtdeeltje erover doet om van de zon de aarde te bereiken. Je loopt dus als bezoeker letterlijk met de snelheid van het licht.
Het Speed of Light Project maakt het mogelijk om de grootsheid van het heelal te ervaren, om onze plek in dit zonnestelsel te bevatten en een ontmoeting aan te gaan met onze ster, de zon. De Universiteit van Amsterdam heeft bijgedragen aan de wetenschappelijke inhoud van de audiotour van dit programma. Aan dit project is ook een educatief programma gekoppeld dat in januari van start gaat.

Het Speed of Light Project is een coproductie tussen Amsterdam Light Festival, Stichting CASPAR en Tolhuistuin. Het wordt gefinancierd door VSBfonds, UvA Science Park, Stadsdeel Amsterdam-Noord en 154 Kickstarter donateurs.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.