Ads Top

Licht op Leiden

Leiden is Stad van Ontdekkingen. Ook ’s avonds is een wandeling door de Leidse binnenstad de moeite waard. De straten zijn dan warm verlicht door de karakteristieke Leidse lantaarn. En ook historische gebouwen zijn aangelicht, zoals het stadhuis, de Zijlpoort en het Caecilia Gasthuis.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de nota “VerLEIDEN met Licht” vastgesteld. Het doel van de nota is om met verlichting de beeldkwaliteit van de stad te verhogen en de parels binnen de stad te benadrukken, zoals het Academiegebouw, de Sterrewacht en de Pieterskerk. 

Paul Laudy (wethouder Openbare Ruimte): “Met het aanlichten van gebouwen of bijzondere plekken in de stad vestig je aandacht op alles wat in Leiden historisch, waardevol of gewoon mooi is. Het zorgt voor een sfeervolle stad, ook in het donker. Dat is leuk voor bewoners. En dat is goed voor je citymarketing. Bezoekers en toeristen blijven langer in een gezellige stad hangen en dat stimuleert weer het ondernemersklimaat in de binnenstad. Naast het uitbreiden van het aantal verlichte objecten willen we met de nota ook zorgen voor duurzamere verlichting. Bijvoorbeeld door LED-verlichting toe te passen.”

De nota bouwt voort op het verlichtingsbeleid “Leiden ziet het Licht” dat in 2004 werd vastgesteld. Nu zijn alle verlichte objecten en gebouwen in Leiden in kaart gebracht. Er zijn thema’s en criteria geformuleerd voor het aanlichten van gebouwen of bijzondere plekken en feestverlichting. Samen met Centrum Management Leiden en Stichting Marketing Leiden wordt gezocht naar mogelijkheden om Leiden bij Nacht nog meer op de kaart te zetten. 

De nota is ook een toetsingskader om het aanlichten van objecten verder uit te breiden op een passende manier, zonder dat de binnenstad een soort kermis wordt. Tot slot wordt er een aantal ambities genoemd, zoals het toepassen het verduurzamen van de verlichting, bijvoorbeeld door de verlichting om middernacht uit te schakelen op weekdagen en op vrijdag en zaterdag om 01.00 uur.
Het college van burgemeester en wethouders biedt de nota “VerLEIDEN met Licht” ter vaststelling aan aan de gemeenteraad.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.