Ads Top

Projecten TU/e te zien tijdens GLOW

Van 7 t/m 14 november vindt de tiende editie van het lichtspektakel GLOW plaats in Eindhoven. Het thema van dit jaar is Natuur & Architectuur en wordt op 7 november om 18:30 uur officieel geopend op het stadhuisplein in Eindhoven. GLOW is een platform voor kunstenaars, designers en technische talenten die actief zijn op het gebied van licht. Dit jaar zijn er drie projecten te zien die afkomstig zijn van ontwerpers van TU/e.

‘Frederik’ is de naam van het project van studenten van OPEN LIGHT, het honoursprogramma binnen het Intelligent Lighting Institute (ILI) van de TU/e. Maisa van Genderen, Nono Leermakers, Marc van Almkerk en Jurre van Kuijk ontwikkelden een schaduwinstallatie voor de vroegere loopbrug tussen de twee voormalige fabrieksgebouwen Anton en Gerard op Strijp-S, vernoemd naar twee Philips-broers. Spelend met licht op een groot scherm wordt de indruk gewekt dat deze stalen constructie beweegt. “Het idee is om, op een simpele manier, de industriële dynamiek van vijftig jaar terug te laten herleven”, zegt Rombout Frieling, creatief directeur van het Intelligent Lighting Institute en creatief leider van GLOW NEXT.

Ook te zien op Strijp-S op de route van GLOW NEXT op het Ketelhuisplein, is ‘Natural Elements’, ontwikkeld door ILI en Philips. De interactieve installatie is gebaseerd op bij Philips ontwikkelde algoritmes die natuurlijke lichtreflectie en patronen kunnen nabootsen. De makers voeren hiervoor bewegende beelden in van bijvoorbeeld reflecties op water en een flikkerend vuur. De installatie ontwikkelt op basis daarvan zelf algoritmes waarmee ze dergelijke patronen, op grote schermen, kan namaken. Bezoekers van GLOW hebben invloed op het verloop van deze beelden.

Een terugkerend project tijdens GLOW is het project Waves uit 2013. Waves maakt geluidsgolven zichtbaar in de stad met behulp van licht maar is dit jaar opgenomen in de ‘grote’ GLOW-route in de binnenstad. De installatie is gebaseerd op de geluidscamera’s en technieken van TU/e-spinoff Sorama, in samenwerking met negen studenten van Industrial Design. ‘Waves’ maakt geluidsgolven zichtbaar in de vorm van licht; bezoekers kunnen door bijvoorbeeld te klappen, schreeuwen of stampen zelf lichtpatronen maken. Waves is te zien in de Smalle Haven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.