Ads Top

Nieuwe lichtinstallatie Har Hollands in Eindhoven

De Eindhovense lichtarchitect Har Hollands heeft in opdracht van de gemeente Eindhoven een bijzonder lichtconcept ontworpen voor de onderdoorgang Meerenakkerweg/A2. Het gerealiseerde lichtconcept ‘In-Druk’ bestaat uit witte en dynamische, blauwe led-verlichting. De lichtinstallatie zorgt voor een bijzondere uitstraling, die recht doet aan het opgewaardeerde traject Beemdstraat-Meerenakkerweg-Heistraat-Hovenring. Het betreft het sluitstuk van de projecten op dit verkeerstraject.

De onderdoorgang maakt deel uit van het primaire fietsnetwerk in Eindhoven. Duizenden fietsers maken dagelijks gebruik van de route tussen De Hurk en Veldhoven. De onderdoorgang is bovendien onderdeel van het tracé SLOWLANE. De lichtinstallatie moet bijdragen aan het verbeteren van het gevoel van sociale veiligheid voor fietsers en voetgangers.

Het lichtconcept verbeeldt een indruk van de verkeersdrukte op de A2/N2 boven het viaduct. De intensiteit van het blauwe licht refereert namelijk aan de verkeersbewegingen op de afzonderlijke rijbanen op het viaduct. Het geheel zorgt voor een boeiend, interessant schouwspel op het plafond van het viaduct met variërende lichtsterkten. De witte led-lijnen aan het plafond garanderen een lichtniveau in de onderdoorgang dat voldoet aan alle veiligheidsnormen. De blauwe led-verlichting, bevestigd ter hoogte van de opleggingen van het brugdek, geeft een mysterieuze en dimensieloze uitstraling aan de ruimte onder het viaduct.

Het ontwerp van Har Hollands kreeg de beste beoordeling, nadat de gemeente in 2012 aan drie Eindhovense lichtarchitecten vroeg om een voorstel te doen voor een lichtontwerp. Har Hollands (1956) heeft inmiddels vele lichtconcepten gerealiseerd op tal van plekken in de wereld. Zijn projecten in onder meer Caïro, Istanbul en Miami laten zien wat je met licht in de openbare ruimte zoal kunt doen. In Eindhoven ontwierp hij eerder het iconische Lichtviaduct over de A2 bij de High Tech Campus. Ook de verlichte fabrieksschoorsteen op Strijp-S is een ontwerp van zijn hand.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.