Ads Top

Eindhovens project De-escalate wint landelijke veiligheidsprijs

Het Eindhovense multidisciplinaire project De-escalate heeft de Don Berghuijs Award 2014 gewonnen, de belangrijkste landelijke veiligheidsprijs. De-escalate is een samenwerking van het Intelligent Lighting Institute (ILI) van TU/e, Gemeente Eindhoven, Philips en andere partners waarbij lichtscenario’s worden getest om agressieve situaties te reduceren.

De Don Berghuijs Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest innovatieve, multidisciplinaire project dat bijdraagt aan een veilige samenleving. Binnen de wereld van openbare orde en veiligheid is de prijs een begrip. Een deskundige jury van bestuurders en beleidsmakers uit de veiligheidsketen, wetenschap en industrie koos vanavond De-Escalate als winnaar uit drie genomineerde projecten tijdens een ontmoetingsevenement in Leiden waar vertegenwoordigers uit de hele veiligheidsketen bij aanwezig waren. 

Yvonne de Kort, onderzoeker binnen het ILI en projectleider van De-escalate, nam de prijs in ontvangst van juryvoorzitter Ben Ale, emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding van TU Delft. De Kort is bijzonder verheugd met de prijs. “Dit is een geweldige pluim voor dit bijzondere samenwerkingsproject, waarbij we met de industrie, gemeente en ondernemers in Eindhoven de handen ineen slaan om op een vernieuwende manier naar overlast en agressie te kijken.”

In het De‐escalate project worden lichtscenario's ontwikkeld die bijdragen aan de‐escalatie en het managen van potentieel agressieve situaties. Interactief licht kan door middel van kleur, intensiteit en dynamiek invloed hebben op menselijk affect, sociale percepties en sociaal gedrag. Het kan aandacht sturen, een atmosfeer kleuren, werken als een sociale cue, en bijdragen aan zelfregulatie en zelfbewustzijn. Deze worden eerst getest in het lab, maar ook in het ‘living lab’ Stratumseind.

Het project kent een breed consortium van actief betrokken partners uit zeer verschillende domeinen. Formeel zijn in het project aangesloten: Technische Universiteit Eindhoven, Gemeente Eindhoven, Polyground (en via hen plaatselijke horeca), Dutch Institute for Safety and Security (verbonden aan Regionale Toezichtsruimte), Philips, Het Lux Lab, en GGzE. Daarnaast schuift ook politie Zuid‐Oost Brabant aan bij projectoverleg.
 











Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.