Ads Top

Onderzoek effecten bewuster openbaar verlichten

De provincie Overijssel voert van 17 tot en met 30 maart een onderzoek uit naar openbare verlichting op en rondom enkele kruispunten van de provinciale weg N343 (Slagharen-Hardenberg). Via ‘bewuster verlichten' onderzoekt de provincie de balans tussen veiligheid, energiebesparing en duurzaamheid. Bekeken wordt welke effecten lichtreductie in combinatie met meer reflectoren heeft op het weggedrag en de beleving van omwonenden en weggebruikers.
Het onderzoek vindt plaats op de kruispunten Elfde Wijk, Middenweg en Rheezerveenseweg van de N343. Op deze heringerichte kruispunten zijn een half jaar geleden bij wijze van proef glasbolreflectoren en reflecterende geleidebanden geplaatst en is oude verlichting vervangen door LED-verlichting. In het komende onderzoek wil de provincie vaststellen welke effecten reductie van de openbare verlichting heeft op het weggedrag en de beleving. Het onderzoek bestaat uit een observatie- en een belevingsonderzoek dat twee weken duurt en zowel voor als na de lichtreductie de beleving en het weggedrag meet. Van 24 tot en met 30 maart gaat globaal een kwart van het licht op de drie kruispunten uit. Door cameraobservatie en snelheidsmetingen wordt het rijgedrag geobserveerd.
De resultaten van het onderzoek zijn eind mei 2014 bekend en worden gebruikt bij de besluitvorming over het aanpassen van de overige provinciale wegen in Overijssel. CROW, het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte, kijkt in dit onderzoek mee. Zij wil graag uniformiteit in Nederland op het gebied van inrichting van de (provinciale) wegen en is zeer geïnteresseerd in dit onderzoek. De resultaten worden gedeeld met andere provincies en gemeenten in de provincie en worden gepubliceerd op www.overijssel.nl/bewusterverlichten.
De provincie Overijssel werkt aan een gezonde en veilige woon- en werkomgeving voor de inwoners van Overijssel en zet daarnaast in op kosteneffectief beheer en onderhoud van de provinciale infrastructuur en de bijbehorende verlichting (ruim 3.000 lichtmasten). In de periode 2011-2014 resulteert dit in een energiebesparing van 10%.    

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.