Ads Top

Pay-per-lux verlichtingsconcept in Dordrecht

De vierde verdieping van De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is volledig via het pay-per-lux verlichtingsconcept ingericht. Idee achter het duurzame Turntoo principe: gebruikers betalen voor wat ze nodig hebben, leveranciers blijven eigenaar van hun producten. Philips verzorgde de verlichting, een 100% LED-oplossing. De Duurzaamheidsfabriek gebruikt enkel de prestatie van de verlichting. Dit is de werkelijk gebruikte hoeveelheid licht; of lux, het aantal lichteenheden. De verlichting blijft in het bezit van Philips.
"De Duurzaamheidsfabriek is ons paradepaardje", vertelt Rein Meester, voorzitter van de coöperatie Leerpark Dordrecht. "Het gebouw herbergt allerlei innovatieve en duurzame snufjes, is de plek waar vmbo-, mbo- en hbo-leerlingen kennismaken met techniek. Tegelijkertijd vind je er een verzamelplaats voor high tech bedrijven uit de maakindustrie, een platform voor stages op het snijvlak van werken en leren, een bij- en nascholingscentrum voor het bedrijfsleven en een ontmoetingsplek."
Het gebouw is ontworpen door RAU architecten en ademt een en al duurzaamheid, de vierde verdieping valt extra op. "Deze kennisdelingsvloer met onder meer flexwerkplekken en vergaderruimtes is ingericht volgens het Turntoo-model", aldus Mirjam Schmull, projectmanager van Turntoo, dat zorgde voor ontwerp, coördinatie en implementatie van het interieur. "De Duurzaamheidsfabriek heeft zaken als vloerbedekking, bekabeling, kantoormeubilair en verlichting niet zelf aangeschaft, maar betaalt alleen voor het gebruik. Zo is met Philips een performance contract afgesloten met afspraken over lichtgebruik en gebruiksduur. Na de contractperiode gaan lampen en armaturen terug naar Philips dat alle materialen hergebruikt."
Omdat veel energie opgaat aan licht, is een lichtplan opgesteld waarin LED de hoofdrol speelt. Schmull: "Philips heeft alles uit de kast gehaald. Er is nauwkeurig gekeken naar de ruimtebeleving. Waar worden ruimtes voor gebruikt? Hoe zit het met de inval van daglicht? En met de looplijnen? Uiteindelijk is gekozen voor de LuxSpace in de grotere en de PowerBalance in de kleinere ruimtes. Voor aanlichting van speciale hoekjes is de DaySign geselecteerd. De OccuSwitch ten slotte regelt de aan- en afwezigheidsdetectie. Licht wordt in al zijn facetten optimaal gebruikt."
Ook Rein Meester is uitermate tevreden over de verlichting in 'zijn' Duurzaamheidsfabriek. "Philips is leading in technologie en innovatie, de grootste speler op lichtgebied. Dat hebben ze wel bewezen. De komende tien jaar zijn we zonder veel inspanningen verzekerd van kwalitatief hoogwaardige LED-oplossingen, tegen een aantrekkelijke prijs."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.