Ads Top

LED-verlichting geplaatst in Leersum en Kom-Noord

Op twee locaties in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is een pilotproject gestart met LED-straatverlichting om te kijken op welke manier de openbare verlichting in de toekomst energiezuiniger kan worden. Op de parkeerplaats van een restaurant aan de Scherpenzeelseweg zijn acht LED-lichtmasten geplaatst. De toegepaste LED-techniek in de armaturen heeft een bijzondere lichtkleur waarbij het menselijk oog goed kan waarnemen en de natuur zo min mogelijk wordt verstoord.
Zowel qua duurzaamheid als lichtkleur zijn de toegepaste armaturen dus bijzonder. De lichtkleur kenmerkt zich door een wat groene uitstraling waarbij kleurherkenning nog goed mogelijk is. Met de lange levensduur van de LED's en het lagere energieverbruik kan een CO2-reductie worden verkregen van ca 70% ten opzichte van traditionele straatverlichting.
Niet alleen in Leersum is een pilotproject gestart met LED-verlichting, ook in Kom-Noord in Doorn wordt LED-verlichting geplaatst. In overleg met de bewoners van deze wijk is gekeken wat voor soort LED-verlichting het beste paste. Een week heeft de LED-verlichting op proef gestaan. Hierna is gekozen voor dimbare witte LED-verlichting met een klassieke uitstraling. De lampen worden in de nachtelijke uren gedimd, zodat ze alleen fel branden als dat echt nodig is. Verder schijnt het licht niet langer de kamer in, maar kan de LED-verlichting veel beter gericht worden, alleen op het trottoir en de weg.
Het gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimte is niet nieuw. Er wordt in verschillende gemeenten al gebruik gemaakt van deze duurzame verlichting. Inmiddels is LED-verlichting steeds beter ontwikkeld. Vooral de lichtkleur is verbeterd voor toepassing in woongebieden. De LED-verlichting in KOM-Noord en bij Leersum zijn wel bijzonder, omdat zij goed inspelen op de locatie waar ze worden geplaatst. Met de ervaringen van deze twee pilots wil de gemeente kijken hoe en wat voor energiezuinige verlichting voor de hele gemeente ingevoerd kan worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.