Ads Top

Recyclen spaarlampen goed voor het milieu

Wecycle start een campagne gericht op de inzameling van spaarlampen. Jaarlijks verdwijnen zo'n 4 miljoen gebruikte spaarlampen in de vuilnisbak. Dat is zonde, want van deze energiezuinige lampen kan maar liefst 94 procent worden hergebruikt.

Ook 'groen afdanken' is goed voor het milieu. Iedereen kan oude spaarlampen inleveren in de winkel bij aankoop van een nieuw exemplaar of deze afgeven bij de milieustraat van de gemeente. Steeds meer winkels nemen de oude spaarlamp aan ook als er geen nieuwe wordt gekocht. Wecycle organiseert campagnes en activiteiten om meer elektrische apparaten en spaarlampen in te zamelen met als centrale boodschap: "Gooi nooit weg maar lever in."

Er zijn in Nederland op dit moment zo'n 70 miljoen energiezuinige lampen in omloop, waarvan 45 miljoen in gebruik. Vorig jaar werden 7,5 miljoen spaarlampen door huishoudens afgedankt, waarvan er ongeveer 3,5 miljoen milieuverantwoord werden gerecycled. Als gevolg van de uitfasering van de gloeilamp worden steeds meer spaarlampen en LED-lampen verkocht, terwijl de spaarlamp al meer dan twintig jaar over de toonbank gaat. Te vaak verdwijnen gebruikte exemplaren onterecht bij het huisvuil. Via een TV-commercial en buitenreclame roept Wecycle daarom op gebruikte spaarlampen niet weg te gooien maar in te leveren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.