Ads Top

Provincie voert verlichting as-a-service in op de N279

Na een succesvolle pilotfase zet de provincie langs 17 kilometer op de N279 Noord in op verlichting as-a-service. Dat betekent dat ruim 600 armaturen langs dat wegvak geen eigendom meer zijn van de provincie, maar in handen zijn van Dura Vermeer en Hoeflake Infratechniek. 

Een van de eigenschappen van deze armaturen is dat de hoeveelheid licht langs de weg afgestemd kan worden op verkeersintensiteit en weersomstandigheden.

Tijdens de tweejarige proef bleek dat er aantoonbaar is bespaard op energie en dat de armaturen langs de weg langer meegaan, zonder dat de verkeersveiligheid in het geding is geweest. Samen met de andere resultaten uit de pilotfase, die in een monitoringsrapport zijn vastgelegd, was dat aanleiding voor de provincie om voor dit traject de verlichting als dienst in te kopen.

Het lagere energiegebruik heeft als bijkomend voordeel dat het de levensduur van de armaturen verlengt met mogelijk 5-10 jaar. Dat betekent dat deze minder snel vervangen moeten worden, wat weer minder grondstoffengebruik en minder CO2- uitstoot oplevert. Daarnaast kunnen de armaturen ook hergebruikt worden op lagere orde wegen en fietspaden. Dit is een goede bijdrage aan de doelen van de provincie op het gebied van circulair bouwen en beheren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.