Ads Top

Helderse bedrijven passen buitenverlichting aan voor meer duisternis op Wad

Port of Den Helder, de NAM, Rijkswaterstaat en Defensie gaan de buitenverlichting op hun bedrijventerreinen aanpassen om de lichtuitstraling naar het Wad te verminderen.

Tijdens een speciale Wadexcursie kregen zo’n 15 ondernemers uit Den Helder tips hoe ook zij hun bedrijfsverlichting kunnen verbeteren en bijdragen aan een donkerder Waddengebied. Daarbij wordt rekening gehouden met economische belangen, veiligheid en arbeidsomstandigheden.

Door nachtelijke verlichting staat het donker in het Waddengebied onder druk. In Den Helder liggen kansen om de lichtvervuiling op het Wad terug te dringen. Een aantal partijen gaat hier al flink mee aan de slag. Zo vervangt Port of Den Helder de felle terreinverlichting op de Paleiskade. Rijkswaterstaat heeft langs de weg naar de veerhaven al led-verlichting geplaatst. Defensie vervangt de komende vijf jaren de terreinverlichting in Den Helder door led-verlichting die minder strooilicht veroorzaakt. Ook de NAM bereidt op industrieterrein Oostoever de overgang naar led-verlichting voor.

De licht- en donkerte-Wadexcursie werd georganiseerd door Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) in opdracht van de provincie Noord-Holland, samen met Port of Den Helder en gemeente Den Helder. Zij willen hiermee ondernemers inspireren om bij te dragen aan het Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied. 45 partijen willen de kwaliteit van de duisternis in het Waddengebied versterken en werken aan een plek waar je nog écht kunt genieten van sterren en planeten. Een donkere nacht is belangrijk voor onze gezondheid, de natuur, de beleving van mensen en uit het oogpunt van energiebesparing. Ook draagt duisternis bij aan een aantrekkelijk landschap voor recreanten en toeristen.

Dark Sky Waddengebied is onderdeel van het project ‘Sterren Dichterbij’, waarmee MNH in opdracht van de provincie de afgelopen jaren heeft ingezet op het verduurzamen van verlichting.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.