Ads Top

'Jouw licht op 040’ van start in Woenselse Heide

Met slim, innovatief licht de openbare ruimte mooier, veiliger en leefbaarder maken. Dat is het uitgangspunt voor het project ‘Jouw licht op 040’, waarvoor donderdag 16 maart de aftrap plaatsvond in Woenselse Heide West. Philips/Heijmans gaat samen met bewoners, TU/e en gemeente op zoek naar  ideeën en mogelijkheden. De beste ideeën worden uitgewerkt en getest.

Het project komt voort uit de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente en het consortium Philips/Heijmans eind vorig jaar tekenden. Het consortium gaat Eindhoven de komende jaren inzetten als een innovatieve proeftuin voor de ontwikkeling van slimme (licht)toepassingen in de openbare ruimte. Woenselse Heide West is het eerste proefgebied. Later volgen het verkeerstracé Ring, Schrijversbuurt, het verkeerstracé John F. Kennedylaan-Eisenhowerlaan en Gijzenrooi.

Na 40 jaar is het tijd om de straatverlichting in Woenselse Heide West te vervangen door duurzame led-verlichting met slimme aansturing. Door de lantaarnpalen met elkaar te verbinden, ontstaat een slim (licht)grid. Daaraan kun je allerlei innovatieve (licht)toepassingen koppelen, zoals het opladen van je elektrische auto of het meten van fijnstof. In wijkcentrum Heidehonk gingen wijkbewoners aan de slag met het benoemen van locaties in de wijk waar zij zich prettig en minder prettig voelen. Aan de hand van innovatieve oplossingen gaven zij aan wat zinvol is om in hun wijk toe te passen. Ook konden ze slimme lichtoplossingen ervaren via enkele proefopstellingen. Het inspireerde bewoners om hun eerste ideeën te laten noteren, zoals het laten oplichten van een zebrapad als kinderen de weg naar school oversteken, of het laten branden van groen licht als de GFT-bak naar buiten moet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.