Ads Top

Efficiëntie van toekomstige TL en LED verlichting sterk opgedreven?

Onderzoekers van de KU Leuven en de Université de Strasbourg & CNRS ontdekten een nieuw materiaal, een zogenaamd fosfor, om tl- en ledverlichting in de toekomst nog efficiënter en goedkoper te maken. Ze maken daarbij gebruik van sterk lichtgevende clusters van zilveratomen en zeolieten, een soort mineraal.

Zilverclusters zijn materialen die bestaan uit slechts enkele zilveratomen. Een zilvercluster heeft opmerkelijke optische eigenschappen. Het huidige gebruik van dergelijke clusters is beperkt, omdat zij automatisch reageren tot grotere deeltjes, waardoor ze niet langer de juiste eigenschappen bezitten. Professor Hofkens en zijn team van de Afdeling Moleculaire Visualisatie en Fotonica vonden een manier om de zilverclusters gescheiden te houden van elkaar: door de clusters ‘onder te brengen’ in de poreuze structuur van zeolieten. Het eindresultaat zijn stabiele zilverclusters die hun interessante eigenschappen behouden.

Zeolieten zijn mineralen die beschikbaar zijn in de natuur of synthetisch gemaakt kunnen worden op industriële schaal. Zeolieten hebben een zeer rigide en goed gekende structuur die bestaat uit kleine kanalen en holtes, waardoor ze reeds gebruikt worden voor heel wat huishoudelijke en industriële toepassingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan waspoeder of waterzuivering.

Deze bevindingen zijn van groot belang voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe tl- of ledverlichting of biologische beeldvorming. Dit niet alleen omwille van het vele licht dat de nieuwe fosfors afgeven, maar ook omwille van de lage kostprijs die de productie met zich meebrengt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.