Ads Top

Misverstanden en tips over LED verlichting (i.m.)

LED verlichting wordt steeds meer gebruikt en vervangt daarmee de gloeilamp, halogeen verlichting of TL verlichting. Voorheen werden LED's alleen gebruikt in apparaten als statusverlichting. Hieronder worden een aantal misverstanden en tips over LED verlichting gegeven.

Misverstanden
Er wordt vaak gezegd dat LED verlichting levenslang meegaat, helaas is dit niet het geval. Een LED lamp brand ongeveer 50.000 uur, dit komt neer op twintig jaar. Een lange tijd maar niet levenslang, maar wel zuiniger als alle andere soorten verlichting.

Ook wordt er gezegd dat LED lampen duur zijn. Het klopt dat LED lampen duurder zijn in aanschaf dan bijvoorbeeld een gloeilamp of halogeenverlichting. Wanneer er wordt gekeken naar de uiteindelijke levensduur en het elektriciteitsverbruik, dan is een LED lamp dus goedkoper. LED lampen gaan namelijk langer mee en verbruiken minder energie.

LED's produceren geen warmte. Ze straalt warmte uit, alleen is dit veel minder voelbaar dan bij andere soorten verlichting. De warmte ontstaat tussen het koellichaam en de chip en verlaat via de achterkant. Hierdoor is er altijd ruimte nodig aan de achterzijde om de warmte te kunnen afvoeren.

Tips
LED lampen kan je onderverdelen in drie types: functionele-, accent- en sfeerverlichting. Bepaal vooraf wat je nodig hebt, zodat de ver- of belichting het beste tot z'n recht komt. De verschillende types kan je ook met elkaar combineren om tot een nog beter eindresultaat te komen.

Let goed op als je je huidige verlichting gaat vervangen door LED lampen. Kijk niet alleen naar de wattage, maar ook naar fitting en of het niet of wel dimbaar is. Deze componenten moeten allemaal overeenkomen, anders kan het maar net zo zijn dat je verlichting het niet of niet goed gaat doen.

De eerste LED lampen gaven alleen een witte kleur verlichting af. Gelukkig is dat hedendaags niet meer zo en zijn LED lampen verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Bij LED lampen wordt de kleur van de lamp uitgedrukt in Kelvin (K). Wanneer je dit dus op de verpakking ziet staan, dan weet je dat het over de kleur gaat en kan je gelijk controleren of je de juiste kleur hebt gepakt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.