Ads Top

Motto TU/e in ander licht gezet op GLOW

Het publieksexperiment ‘Lux agitat molem’, geïnspireerd op het motto van de TU/e - 'mens agitat molem' - is één van de installaties van TU/e op de negende editie van lichtkunstfestival GLOW dat plaatsvindt van 8 tot 15 november in de binnenstad van Eindhoven.

Tijdens het festival GLOW wordt de binnenstad van Eindhoven voor acht dagen omgetoverd in een tijdelijk museum met lichtkunst. Zo’n vijftig kunstenaars bieden langs een looproute met lichtinstallaties, -sculpturen en performances de toeschouwers een verrassend nieuwe kijk op de stad. Zaterdag 8 november gaat de negende editie van start met als thema ‘Stad in beweging’. Vorig jaar trok het evenement 520.000 bezoekers.

Naast de route door de binnenstad wordt er voor het tweede achtereenvolgende jaar op Strijp-S een verzameling innovatieve en experimentele lichtkunst gepresenteerd onder de naam GLOW NEXT. Te zien zijn ook enkele installaties van TU/e, onder de paraplu van het Intelligent Lighting Institute (ILI).  Zo zet ontwerper Philip Ross samen met het ILI het motto van de TU/e, ‘mens agitat molem’ (de geest zet de materie in beweging), letterlijk in een ander licht met een publieksexperiment onder de naam ‘Lux agitat molem’. Hierbij wordt een looppad door ruim 50 lichtbronnen dynamisch belicht in de hoop de looppatronen van bezoekers te beïnvloeden. Daarnaast registreert een camera de bewegingen van de bezoekers en wordt met speciale software muziek onder de beelden gemonteerd, zodanig dat het lijkt alsof de wandelaars op de muziek bewegen.

Andere ILI-installaties zijn (Dis)appearance, waarbij een grote houten skatebowl dusdanig wordt belicht dat het lijkt alsof deze wordt vervormd, en Rigid Motion, waarbij de bezoeker ontdekt in welke mate de frequentiesnelheid van lichtbronnen bepaalt hoe ons brein beweging ervaart. Beide projecten zijn ontwikkeld door bachelorstudenten Bouwkunde en Industrial Design, in het kader van het honoursprogramma OPENLIGHT.

Ook in de binnenstad zijn projecten te zien waar TU/e-ers bij zijn betrokken. Bij het project GLOW Music reageert een lichtinstallatie op de muziek van het Eindhovense studentenmuziekgezelschap Quadrivium, tijdens de eerste twee avonden zelfs live ten gehore gebracht in een avondvullend concert. Bij het Van Abbemuseum is een impressie te zien van het nieuwe project Innocent Body, waaraan TU/e-onderzoeker Kees van Overveld (IE&IS) meewerkt. Het project draait om effecten die ontstaan doordat ons brein meer laat zien dan we op basis van onze ogen denken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.