Ads Top

Waar moet ik op letten bij het kopen van LED verlichting? (I.M.)

Dat is een vraag wat veel mensen zich afvragen. U weet al dat LED lampen goede vervangers zijn voor de oude halogeenlampen, gloeilampen of tl buizen, maar u bent nog niet bekend genoeg met LED verlichting om gegronde keuzes te maken. Daarom behandelen wij in dit artikel de vijf  belangrijkste punten waarop u moet letten bij het kopen van LED verlichting (voor thuis of als werkverlichting).

1. Kleurechtheid (CRI)  
Wat is kleurechtheid? De kleurechtheid van LED lampen wordt weergegeven met de letters CRI (Color Rating Index). Een kleurechtheid van 100 is het hoogst haalbare. Hoe lager de kleurechtheid, hoe slechter de kleuren worden weergegeven. Hieronder ziet u een voorbeeld van verschillende CRI’s.



Alle verlichting met een CRI van lager dan 80 mag (wettelijk gezien) niet worden gebruikt als werkverlichting. Vooral in kantoren, showrooms, kapsalons, drukkerijen enz. is het van groot belang dat de kleuren juist worden weergegeven. Let dus goed op dat uw LED lampen een minimale CRI van 80 hebben. Hoe hoger, hoe beter!

2. Led chips 
Let bij het kopen van LED-verlichting altijd op de LED chip die het bevat. Juist de led-chip maakt vaak het verschil in lichtopbrengst en lichtkleur.

Voor led spots is de COB techniek het beste. Bij deze nieuwe techniek zitten de LEDS midden in de spot. Hierdoor is er ruimte voor een reflector, waardoor u dezelfde stralingshoek als een halogeenspot creëert. Door de combinatie van de reflector, goede CRI en lichtkleur is het verschil met de oude halogeenspot niet meer zichtbaar.

D e juiste chip voor LED peertjes en led buizen zijn SMD chips. Deze chips zijn er van verschillende merken. De EcoBright Samsung SMD 5630 chips zijn momenteel de chips met de beste specificaties. Deze chips zorgen ervoor dat de kleurechtheid van de led buizen ruim boven de wettelijke CRI (>80) zit en levert ruim 100 lumen per Watt. Hierdoor komen deze LED lampen in aanmerking voor 41,5% Energie investeringsaftrek. Meer informatie over deze led subsidie: http://www.ecobright.nl/subsidie-led-verlichting/

3. Lichtkleur
 
Bij LED lampen worden de kleuren weergegeven met K (Kelvin). Hoe lager het getal, des te warmer de lichtkleur. Het is van belang dat u kijkt welke kleur uw huidige lichtbron heeft om vervolgens de lichtkleur van de led lamp te kiezen. Bij halogeen- en gloeilampen gaat het meestal om een warm witte kleur. Om deze kleur te vervangen kunt u het beste kiezen voor 2700K.

Bij TL buizen gaat het vaak om een 830 of 840 kleur (staat op uw TL buis).  De ideale vervanger voor de warm witte 830 kleur is 3000K. De vervanger voor de 840 kleur is de 4000K.

4. Besparing   
Hoeveel u bespaart hangt van de volgende factoren af: De lichtbron die u gaat vervangen, wat u betaalt per KwH en met name welk type lamp u gaat vervangen. Met LED verlichting bespaart u minimaal 50% en maximaal 90% op de verlichtingskosten.

TL verlichting wordt al gezien als “zuinige” verlichting. Wanneer u uw TL verlichting vervangt voor led buizen, bespaart u zo’n 55% extra op de verlichtingskosten. Het verbruik van de TL lampen zelf is namelijk niet het enige waar u rekening mee moet houden. De starters en VSA’s verbruiken ook nog eens 25%. Een armatuur van 120x30 met 2x36 Watt TL buizen verbruikt dus eigenlijk geen 72 Watt, maar in totaal  72 Watt + 25% = 90 Watt. Met 120cm led buizen verbruikt u slechts 40 Watt per armatuur. 

Met halogeen- en gloeilampen is de besparing vele malen hoger. De besparing met deze lichtbronnen is 80% tot 90%. Zo wordt een halogeenspot van 50 Watt vervangen voor een 5 Watt LED spot en een peertje van 60 Watt wordt vervangen voor een LED peer van 9 Watt. Niet alleen het besparen op de energiekosten is interessant. De oude gloei- en halogeenlampen gaan gemiddeld slechts 1.000 tot 1.500 branduren mee. LED verlichting gaat 25.000 branduren mee. U bespaart dus ook flink op de vervangingskosten. 

5. Dimbaarheid 
LED lampen zijn niet altijd dimbaar. Let bij het aanschaffen van de LED verlichting dus goed op of de lampen dimbaar zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat de led lampen niet goed werken op uw huidige dimmers. Dit komt door het geringe verbruik van LED verlichting en het te grote minimale vermogen van uw dimmer. Hiervoor zijn speciale LED dimmers beschikbaar. Er zijn ook LED lampen die wel dimmen op bestaande dimmers. U kunt hiervoor het beste even contact opnemen met uw leverancier.

LED lampen kopen? Natuurlijk op www.ecobright.nl!

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.