Ads Top

Noordbrabants Museum kiest voor Philips LED-spot

Op 24 mei a.s. opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden Het Noordbrabants Museum. Het museum in het Museumkwartier van 's-Hertogenbosch werd geheel gerenoveerd en uitgebreid. Voor de verlichting van de honderden kunstwerken, verdeeld over ruim 5.000 vierkante meter, werd gebruikgemaakt van Philips LED-verlichting. Het betreft dezelfde LED-spot die ook in het Rijksmuseum is toegepast en internationaal geroemd wordt om zijn fraaie lichteffecten.
Het Noordbrabants Museum richt zich op oude en hedendaagse kunst van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden en heeft onder andere een aantal fraaie werken van Van Gogh in bezit.
Voor museumdirecteur Charles de Mooij stond vanaf het begin van de renovatie vast dat de nieuwe verlichting energiezuinig moest zijn. De Mooij legt uit dat hij eerst een terughoudendheid had bij LED-verlichting, waarvan hij destijds in andere musea geen overtuigende voorbeelden had gezien: "Met name de lichtkleur sprak mij niet aan. Een bezoek aan ons museum moet toch een beleving zijn en dan is een goede, sprankelende aanlichting een belangrijke voorwaarde."
Toch wist Philips hem met de dimbare LED-spot, die ook in het Rijksmuseum is gebruikt, over de streep te trekken. Een proefopstelling met het aanlichten van diverse werken uit verschillende periodes nam zijn bedenkingen bij de lichtkleur weg. "We waren allemaal direct enthousiast over de kleurechtheid van deze verlichting en de veel beter zichtbare oppervlaktestructuur gaf een extra dimensie aan het werk."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.