Ads Top

Inname spaarlampen door winkels sterk verbeterd

Steeds meer winkeliers nemen kapotte spaarlampen in voor recycling, bij aankoop van een nieuwe lamp. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van stichting LightRec. Tijdens een proef met mysteryshoppers nam zeker 83 procent van de onderzochte winkels de oude lamp in. Een enorme vooruitgang ten opzichte van de vorige jaren: in 2011 accepteerde nog maar 63 procent van de onderzochte winkels oude lampen, in 2010 was dit slechts 50 procent. Vooral bouwmarkten en warenhuizen scoren goed.
Bouwmarkten, warenhuizen en elektronicazaken komen als beste uit de test: sommige winkelketens namens zelfs bij alle bezoeken (100 procent) lampen aan voor recycling. Opvallend is dat supermarkten dit jaar veel beter presteren, terwijl zij in 2011 nog ver achterbleven bij de bouwmarkten en lampenspeciaalzaken.
Het kennisniveau van het winkelpersoneel over de inzameling van lampen laat nog te wensen over. Vaak weet het personeel wel dat de lampen worden opgehaald (66 procent), maar niet wat er vervolgens met deze lampen gebeurt. 14 procent van de winkelmedewerkers gaf aan dat de lampen door Wecycle - de uitvoeringsorganisatie van LightRec - worden opgehaald. Slechts de helft van het personeel weet dat de lampen na inzameling gerecycled worden. Drie procent van de medewerkers nam de lamp wel aan, maar gooide deze daarna in de vuilnis- of glasbak.
De onderzoekers vroegen het personeel vervolgens welke spaarlamp het beste alternatief is voor een de 60-Watt gloeilamp. Hierop kwamen uiteenlopende adviezen. Winkelmedewerkers adviseerden een spaarlamp te kopen van 5 tot zelfs 60 Watt. 41 procent van het personeel gaf de consument een juist advies hierover (spaarlamp van 12 t/m 14 Watt). Dit is een flinke groei ten opzichte van 26% vorig jaar.
Naast het feit dat steeds meer winkeliers aan hun wettelijke verplichting voldoen, zetten ook steeds meer winkelketens - zoals Blokker, Gamma, Hornbach, Mediamarkt en Saturn - in samenwerking met Wecycle inzamelbakken neer voor energiezuinige verlichting. Hierin kunnen consumenten hun oude lampen deponeren, ook als zij geen nieuwe lamp aanschaffen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.