Ads Top

Rijkswaterstaat test juiste afstelling lichtenlijnen in Terneuzen

De lichtenlijnen in de buurt van de Westbuitenhaven in Terneuzen worden de komende twee weken goed in de gaten gehouden. Deze lichtbakens zijn onlangs verduurzaamd en voorzien van energiezuinige ledlampen. Rijkswaterstaat is nu een proefperiode gestart om samen met het verantwoordelijk nautisch beheer en de vaarweggebruikers te komen tot de meest ideale afstelling van de lichtbakens.
Onlangs voorzag de aannemer de lichtbakens van energiezuinige ledlampen, in het kader van het project ZekerDuurzaam. Ledverlichting heeft een net iets andere beleving van lichtsterkte, lichtkleur en waarnemingshoek dan de gloeilampen die voorheen werden gebruikt. Omdat de lichtenlijnen een belangrijke rol spelen in de navigatie van de scheepvaart, is het voor een vlot en veilig scheepvaartverkeer belangrijk de juiste afstelling te vinden.
De komende twee weken worden daarom benut om de ervaringen van de vaarweggebruikers en het nautisch beheer te verzamelen. Hierbij werkt Rijkswaterstaat samen met het loodswezen en Schuttevaer. Door telkens kleine veranderingen aan te brengen in de lichtsterkte en waarnemingshoek, wordt duidelijk hoe de verlichting het meest optimaal toegepast kan worden. Via een vragenronde peilt Rijkswaterstaat de meningen onder de vaarweggebruikers en loodsen. Tijdens de proefperiode zijn de lichtenlijnen gewoon in bedrijf, waarmee de veiligheid gewaarborgd is.
Lichtenlijnen helpen met name de grote zeevaart bij het navigeren. Deze lichtopstanden bestaan uit twee bakens die op een verschillende hoogte en afstand van elkaar worden geplaatst, waardoor een ‘lichtenlijn’ ontstaat. De scheepvaart, dus ook schepen met een grote diepgang, kan met behulp van deze lichtenlijn navigeren en in het diepste deel van de vaargeul blijven.
Rijkswaterstaat is, onder de noemer Project ZekerDuurzaam, een project gestart om de navigatielichten langs de Nederlandse kust en vaarwegen duurzaam te maken. Het doel van dit grootscheepse traject is tweeledig: enerzijds het verminderen van CO2-uitstoot en anderzijds het doorvoeren van internationale richtlijnen voor nautische uniformiteit. ZekerDuurzaam loopt van de zomer van 2011 tot eind 2014.
Met de verduurzaming van de navigatielichten vermindert Rijkswaterstaat niet alleen de CO2-uitstoot, maar maakt het de lichten ook betrouwbaarder en onderhoudsvriendelijker. Ledlampen kennen ten opzichte van de huidige gloeilampen namelijk een langere levensduur, waardoor ze minder onderhoud vragen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.