Ads Top

Buren wint verlichtingsprijs

De gemeente Buren heeft voor haar aanpak in het traject “Buren verlicht bewust” de Openbare Verlichting (OVL)-Award voor kleine gemeenten gewonnen. De jury prijst de gemeente voor de vooruitstrevende aanpak: “Niet alleen past de gemeente energiezuinige verlichting toe, ze verwijdert ook lantaarnpalen die overbodig zijn én betrekt inwoners op een unieke manier bij het project.” Staatssecretaris Joop Atsma reikte de award vanmorgen uit aan wethouder Sander van Alfen. Hij deed dat op het Klimaatcongres 2011 in Utrecht.
Met het hele project bespaart de gemeente elk jaar ongeveer 63.000 kWh en 26.000 kg CO2-uitstoot. Daartoe wil men 500 lantaarnpalen uit het buitengebied verwijderen. Inwoners konden onder andere via Burenverlichtbewust.nl meepraten. Daar konden zij op een Google-maps kaartje precies zien welke lantaarnpalen de gemeente wil weghalen en welke ze wil laten staan. Van Ingen: “Op dit moment ronden we de laatste inspraakreacties af. Daarna is bekend hoeveel palen we daadwerkelijk kunnen verwijderen.”
De OVL-award is een initiatief van de taskforce Verlichting van het ministerie van EL&V: "De taskforce zet in op een forse energiebesparing in de openbare verlichting. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Er is veel winst te behalen.", aldus de website van EL&V.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.