Ads Top

Stadskanaal koploper energiezuinige openbare verlichting

Als één van de eerste Nederlandse gemeenten heeft de gemeente stadskanaal het certificaat van koploperschap energiezuinige openbare verlichting ontvangen. Wethouder Jan Bessembinders ziet het certificaat als een steuntje in de rug: "Onze ambitie is tot 2020 veertig procent te bezuinigen op energielasten en vijftig procent op onderhoudskosten."
"De gemeente Stadskanaal heeft het certificaat ontvangen vanwege haar actieve inzet om het besparingspotentieel in de openbare verlichting te verzilveren. De gemeente houdt daarbij alle factoren nauwlettend in de gaten; van de milieueffecten tot sociale veiligheid en het voorkomen van lichthinder", zo is vermeld op het certificaat van de Taskforce Verlichting.
De actieve inzet bestaat uit de vernieuwende manier waarop de gemeente Stadskanaal omgaat met openbare verlichting. De gemeente Stadskanaal legde in haar beleidsplan ‘Verlichting op maat de ambitie vast om verantwoord om te gaan met energie en licht alleen te gebruiken waar dat noodzakelijk is. Centraal in deze aanpak staat een dynamisch telemanagementsysteem, dat ervoor zorgt dat verlichting op maat geboden kan worden. Verder past de gemeente ledverlichting toe.
Lichtmasten die zijn afgeschreven zullen worden vervangen. In totaal heeft de gemeente ongeveer 8500 lichtmasten. Tot en met 2012 zullen ongeveer 3000 lichtmasten en armaturen worden vervangen. Momenteel worden de lichtmasten en armaturen in delen van Stadskanaal-Noord vervangen. Vanaf de zomer zal dat in andere straten verspreid over de gemeente plaatsvinden.
Het Rijk heeft de Taskforce Verlichting in 2007 ingesteld om te adviseren over de mogelijkheden energie-efficiënte verlichting in Nederland gemeengoed te laten worden. In de Taskforce Verlichting zitten deskundigen op persoonlijke titel, die werkzaam zijn bij diverse (markt)partijen

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.