Onwetendheid over spaarlampen hindert uitfasering gloeilamp
Vanaf 1 september maken de winkels een begin met het uit de schappen halen van de gekoesterde gloeilamp. Terwijl onze oosterburen verwoede pogingen doen om zoveel mogelijk gloeilampen in huis te halen, blijft het hamstergedrag in Nederland achterwege. En met recht, aldus de Nederlandse Licht Associatie (NLA) en Stichting LightRec, beiden vertegenwoordigers van de Nederlandse verlichtingsproducenten en -importeurs. De fabels die rondgaan over de gebreken van spaarlampen en LED-verlichting in combinatie met onvoldoende kennis bij de consument zaaien enkel onnodige verwarring. De organisaties werken momenteel aan een website waarop consumenten kunnen zien welke alternatieven er zijn voor hun vertrouwde gloeilamp. Komende maand zijn als eerst de matte gloeilampen aan de beurt en hoofdzakelijk lampen van 100 watt en meer. In plaats hiervan staan er voortaan energiezuinige exemplaren in de winkelschappen. Een goede vooruitgang, want de gloeilamp is - met het oog op de energiezuinige maatregelen die we massaal binnen- en buitenshuis nemen - niet meer van deze tijd. De NLA en LightRec pleiten dan ook voor een snelle omschakeling naar energiezuinige lampen. Marcel van Haren, branchemanager van de NLA: "De uitfasering van de gloeilamp in Europa levert een geschatte energiebesparing op die gelijk staat aan het energieverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen. Consumenten hebben alleen het idee dat er nog geen geschikte alternatieven voorhanden zijn. Maar dat is helemaal niet zo. Vandaag de dag zijn energiezuinige lampen, of dat nu halogeen-, spaar- of LED-lampen, qua grootte, lichtopbrengst en kleur goed vergelijkbaar met de oude gloeilamp. Bovendien zijn er ook dimbare spaarlampen en LED-lampen én spaarlampen die meteen opstarten, net als een gloeilamp. LED en energiezuinige halogeenlampen doen dit sowieso al." Met deze geleidelijke vervanging van gloeilampen kunnen we gezamenlijk 30% van het elektriciteitsverbruik voor verlichting in Europa besparen. Zo bestrijden we de klimaatverandering door jaarlijks de uitstoot van 23 miljoen ton CO2 te voorkomen.
ja, als je de vernietigingskosten van een spaarlamp meerekent zijn ze 14 keer zo milieuonvriendelijk als de klassieke gloeilamp. de branche organisatie zal er natuurlijk voor zijn = Geld, en philips blijkt dus ook een dikke vuist in de nederlandse overheid te hebben. het is een schande !
BeantwoordenVerwijderenCFL-spaarlampen geven hoge doses schadelijke straling af.
BeantwoordenVerwijderenUit recente onderzoeken zou blijken dat CFL-spaarlampen, waar de Nederlandse bevolking volgens de overheid massaal op moet overschakelen, hoge hoeveelheden UV- en RF-straling afgeven, die bij sommige mensen onder andere migraine, slaapproblemen, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, huidproblemen en zelfs blaren kan veroorzaken. Wetenschappers zeggen dat het verplicht overschakelen op spaarlampen daarom tot massale gezondheidsproblemen kan gaan leiden (incl. 4 YouTube filmpjes).
Na het zien van deze filmpjes begreep ik in ieder geval waarom onze oosterburen goeilampen aan hamsteren zijn.... In Duitsland was dit nieuws allang bekend...In Nederland hoor je er niets over.
Ik zou zeggen: Kijk en geniet...
http://www.youtube.com/watch?v=6CVLa_tRslY&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=A55081TOlbQ&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=8kdvHUUDsJ0&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=WOwyn-xVXV4&feature=player_embedded
Groetjes Edward