Ads Top

Nieuwe Philips LED-straatverlichting in Tilburg reageert op beweging

LED-straatverlichting die automatisch feller brandt zodra mensen voorbij fietsen of lopen en dimt als niemand zich in de buurt bevindt. Dat is 'Licht op aanvraag' in een notendop. Sinds kort beschikt de gemeente Tilburg in de wijk rond de Tobias Asserlaan over LumiMotion, nieuwe L
Door een bewegingssensor en draadloze verbinding met de lantaarnpalen, 'weet' de straatverlichting automatisch of er meer of minder licht nodig is. Als er iemand voorbij wandelt of fietst, gaat het licht harder branden. En het licht wordt gedimd als er niemand op straat is. Voorheen ging 's nachts na 00.00 uur meer dan de helft van alle straatverlichting uit. Nu blijft alle verlichting aan, maar in een lagere, energiezuinige stand. Dit zorgt voor een enorme energiebesparing en geeft tegelijkertijd een groter veiligheidsgevoel. Zo is er minder belasting op het milieu en kan er tot 80% energie bespaard worden op de energierekening van gemeentes. Ook wordt de omgeving leefbaarder voor mens en dier omdat lichthinder 's nachts beperkt wordt.
"Philips speelt met deze nieuwe LED-straatverlichting in op twee belangrijke trends: toenemende verstedelijking en de behoefte voor energie-efficiëntie. Elk jaar weer verhuizen 60 miljoen mensen naar stedelijke gebieden. Minder dan 100 jaar geleden woonde maar een tiende van de wereldbevolking in de stad. Tegen 2050 zal dat driekwart zijn," aldus Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux. "Dat is een enorme bevolkingsstijging waaraan steden zich moeten aanpassen om de leefbaarheid te garanderen voor bewoners. Bovendien zijn er Nederlandse en internationale energienormen waaraan steden moeten voldoen. Verlichting kan daarin een grote rol spelen."
Tilburg is de eerste stad in Europa die 'Licht op aanvraag' toepast in een hele wijk. Samen met Philips heeft de gemeente een proef gehouden met deze experimentele, energiebesparende straatverlichting in de deelgemeente Berkel-Enschot. In de gehele woonwijk rondom de Tobias Asserlaan werd van november 2010 tot januari 2011 'Licht op aanvraag' getest samen met een klankbordgroep onder de bewoners van de wijk. Ook in andere landen gaat Philips LumiMotion testen.
Wethouder Roel Lauwerier (infrastructuur en mobiliteit):"Deze vorm van energiezuinige openbare verlichting past perfect in ons streven naar een veilige stad waar we zaken slim regelen. Het brengt de bewoners in de straat een betere verlichting, waardoor de sociale veiligheid toeneemt. Tel daar de lagere energiekosten en een gereduceerde milieubelasting bij op. De bijzondere samenwerking tussen de buurt, bedrijfsleven en overheid laat ook zien hoe we onze openbare ruimte op een pragmatische manier aangenamer kunnen maken."
Gemeente Tilburg is een stad met meer dan 200.000 inwoners en is daarmee de zesde stad van het land. Tilburg is een ondernemende stad. Ze beschikt onder andere over een groot aanbod op het gebied van onderwijs, een uitgebreid bedrijfsleven met als koplopers de transportbranche en de fijnemetaalindustrie en een rijk cultureel- en uitgaansleven. Tilburg is vooruitstrevend en koploper op het gebied van openbare verlichting.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.