Ads Top

Consument levert spaarlamp beter in, installateurs blijven achter

Nederland is de absolute Europees koploper in het gebruik van energiezuinige verlichting. Maar ook de gemiddelde ingezamelde hoeveelheid spaarlampen is met 0,11 kg per persoon bijna twee keer zo hoog als het Europees gemiddelde. Toch is het totaal aantal ingezamelde lampen in 2009 licht gedaald. Minder lampen vonden hun weg terug vanuit het professionele circuit. Niet alleen worden door de economische crisis veel vervangingswerkzaamheden uitgesteld, ook belanden nog steeds veel armaturen uit het professionele circuit bij de oud-ijzerhandel.
Dit alles blijkt uit het Jaarverslag over 2009 dat is uitgebracht door LightRec, het inzamelsysteem van afgedankte energiezuinige verlichting. Hoewel de stichting niet ontevreden is met de resultaten, blijkt dat nieuwe technologische ontwikkelingen zoals de opkomst van LED, de veranderende wereldeconomie en wijzigingen in de Europese regelgeving extra inspanningen vergen van LightRec om het huidige inzamelsysteem verder te optimaliseren.
Nederland doet het goed ten opzichte van de andere Europese landen. LightRec verwacht dan ook in de loop van dit jaar de vijftigmiljoenste lamp te kunnen inzamelen. Wel blijven er zorgen omtrent de inzameling en verwijdering van de zogeheten 'historische voorraad' - lampen die al op de markt waren voordat het inzamelsysteem werd opgezet en waarvoor nooit verwijderingsbijdrage is betaald.
Ook in 2009 heeft LightRec regelmatig onderzoek laten uitvoeren onder de deelnemers en onder consumenten. Daaruit blijkt onder meer dat een doorsnee huishouden gemiddeld 57 lampen in gebruik heeft, waarvan gemiddeld negen spaarlampen. De verwachting is dat binnen nu en vijf jaar het grootste deel van de verlichting binnen- en buitenshuis energiezuinig zal zijn, temeer omdat vanaf september 2009 een begin is gemaakt met de uitfasering van de gloeilamp.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.