vrijdag 31 juli 2009

Soitec en Corning in OLED displays

Het Franse Soitec en Corning Inc gaan betaalbare substraten voor OLED displays maken. De beide bedrijven hebben daartoe gisteren een overeenkomst getekend. Het gaat om de zogenoemde SiOG technologie, oftewel silicium op glas. De substraten zijn voor kleine mobiele toepassingen.

Gilze en Rijen start LED proef

Als eerste plek in de gemeente Gilze en Rijen krijgt de nieuw aan te leggen straat Vogelvlucht in Gilze LED-verlichting. Vogelvlucht maakt onderdeel uit van nieuwbouwplan Strijp/Wildschut. De gemeente begint in september met de aanleg van de definitieve bestrating van dit plan. De LED-verlichting in de nieuwe straat Vogelvlucht is in principe permanent, tenzij de verlichting de bewoners slecht bevalt.

donderdag 30 juli 2009

LED klaar voor de tuinbouw

LED-belichting is klaar voor grootschalige introductie in de glastuinbouwsector. De ontwikkelingen zijn zelfs al zó vergevorderd dat LEDs als verlichting ook succesvol kunnen worden ingezet in ruimtes als kantoorgebouwen, parkeergarages, zwembaden en sporthallen. Dit zeggen Mark en Johan van der Ende van Flowmagic uit Kwintsheul, een agrarisch innovatief installatiebedrijf. Vijf jaar geleden begon de kleine onderneming aan de Bovendijk met de ontwikkeling van LED-belichting voor de glastuinbouwsector.

OLED krijgt draadloos spanning

Vier Duitse bedrijven hebben een OLED-prototype getoond dat moet demonstreren hoe diverse nieuwe technieken kunnen worden geïntegreerd. Zo krijgt de OLED zijn stroom dankzij RF-technologie draadloos aangeleverd. Het prototype werd door vier Duitse bedrijven gebouwd als demonstratiemodel voor de Organic Electronics Accociation, een consortium dat zich bezighoudt met organische elektronica en de praktische toepassing daarvan.

woensdag 29 juli 2009

OLED scherm van Apple?

Apple is naar verluidt bezig met een OLED aanraakscherm. Het scherm van 10,6 inch wordt ontwikkeld in samenwerking met LG en zou wel eens het eerste OLED-product van Apple kunnen worden. Dankzij het scherm wordt het heel makkelijk bladeren door documenten en e-books.  De Apple Tablet zou in september al moeten uitkomen samen met nieuwe iPods, op tijd voor eindejaarsinkopen. Het blijft speculeren, officieel is er nog niets bekend.

Zwembad krijgt LED verlichting

Zwembad Waardergolf in Heerhugowaard opende na ruim twee weken gesloten te zijn geweest zijn deuren weer voor het publiek. Alle baden zijn leeggepompt en schoongemaakt. In het doelgroepenbad en recreatiebad werd de witte onderwater verlichting vervangen door energie zuinige LED-verlichting in een mediterrane kleur blauw. Dit werkt sfeerverhogend en bespaart flink energie. Dagelijks kan er van 10.00 uur tot 16.00 uur gezwommen worden.

Misverstanden rond LED

De opmars van LED-verlichting wordt gehinderd door enkele misverstanden. Het nationaal metrologisch instituut VSL beweerde dat de lichtsterkte van LED-lampen lager is dan op de verpakking wordt vermeld. Het onderzoek werd uitgevoerd op vijf willekeurige lampen. Philips heeft in reactie op het onderzoek zijn lamp `Master LED` door VSL laten testen. Het blijkt dat deze lamp goed presteert en soms de waarde op de verpakking zelfs overschrijdt.

dinsdag 28 juli 2009

Duitsers hamsteren gloeilampen

In Duitsland worden massaal gloeilampen gehamsterd. De burgers willen voorbereid zijn op de eerste fase van het gloeilampenverbod, dat op 1 september ingaat. Vanaf die datum mogen geen gloeilampen met matglas meer worden verkocht en geen lampen met gewoon glas van 100 watt. De regering willen de Duitsers aan de spaarlamp krijgen, maar die heeft een slechte reputatie: de energiezuinige lampen zouden kil en onregelmatig licht geven.

LED oordopjes

Wie de buitenwereld graag wil laten zien hoeveel ritme er in zijn oren klinkt via zijn Mp3-speler moet de Blinx Sound Responsive LED Earphones aanschaffen.  Blauwe LED-verlichting laat het ritme van de muziek zien door te aan en uit te knipperen. De Blinx Sound Responsive LED Earphones kost bijna 30 euro. De batterijen zijn vervangbaar.

maandag 27 juli 2009

Verkeerslichten krijgen LED

Het kruispunt Monstersestraat– ’s-Gravenzandelaan in Den Haag moet vanaf deze week een stuk energiezuiniger en veiliger zijn. De gemeente heeft de verkeerslichten uitgerust met LED-verlichting. Daarmee moet een energiebesparing van 50 procent worden gehaald. Het is één van de eerste zichtbare resultaten van het gemeentelijk kredietcrisisplan. De komende maanden volgen nog 35 kruispunten waar de oude verlichting wordt vervangen door LED-verlichting.

Dimmen straatlantaarns bespaart Kampen veel stroom

'Effe dimme', is volgens VVD en Kijk op Kampen de oplossing voor de straatverlichting in de stad. De twee partijen hebben hun licht opgestoken bij de stad Groningen, waar inmiddels een groot aantal straatlantaarns is voorzien van een zogenaamde Dynadimmer. Met dit apparaatje kan voor elke lantaarnpaal een eigen lichtplan worden gemaakt, waardoor straatverlichting nauwkeurig kan worden afgestemd op de 'lichtbehoefte'.

LED armaturen langs fietspad Over de Leek geplaatst

Langs het fietspad Over de Leek zijn drie LED armaturen van Innolumis geplaatst bij de bruggen over de Kromme Leek bij Medemblik. Deze verlichting is minder gevoelig voor vandalisme en verbruikt weinig energie. Eerder stonden langs het fietspad drie lage zuiltjes. Deze armaturen bleken gevoelig voor vandalisme en zijn 's nachts meerdere malen vernield. De LED armaturen stralen een groenachtig licht uit. Hiervoor is gekozen omdat de invloed op het nachtleven van dieren dan minimaal is. Nog een voordeel is dat deze verlichting weinig energie verbruikt. Waar de lage zuiltjes 13 Watt vermogen nodig hadden, gebruiken deze LED armaturen maar 8 Watt energie. De totale besparing is daarmee niet groot, maar duidelijk is wel dat het energieverbruik van deze LED verlichting zeer laag is.

vrijdag 24 juli 2009

Inwoners Hoorn tevreden over LED

Inwoners van straten in Hoorn waar LED is aangebracht voelen zich 's nachts veilig en vinden het belangrijk dat de gemeente werkt aan het milieu (CO2 reductie). Op de enquête kwam een respons van 70 procent. Dit is voor de gemeente een teken dat bewoners openbare verlichting en het doen van proeven met innovatieve materialen belangrijk vinden,

LED experiment Amsterdam wisselend succes

Een LED experiment in Amsterdam leverde wisselende resultaten op. In juli 2008 startte Amsterdam het eerste LED-experiment langs het Waterlooplein. Passanten, die konden reageren via een website, laten weten dat het verblindende effect als ze recht in de lamp kijken hen hindert, evenals de sterke gerichtheid van het licht en het gebrek aan strooilicht. Om die contrasten op te vangen, heeft de gemeente enkele masten met conventionele lampen bijgeplaatst.

donderdag 23 juli 2009

LED displays als wielreclame

MonkeyLectric ontwikkelde een creatieve vorm van fietsverlichting. Wielen met LED-displays, die al draaiende afbeeldingen of video’s kunnen tonen. Een nieuwe vorm van lichtreclame? Het wielsysteem van Monkeylectric gebruikt ‘256-ultra-bright LED’s’, die functioneren op snelheden tussen de twaalf en veertig kilometer per uur. Ze zijn geschikt voor alle weersomstandigheden, dus ook aantrekkelijk voor Nederlanders.

Lichtgevende bloempot

Deze op zonne-energie werkende lichtgevende pot geeft midden in de nacht ook licht, wat handig is als je 's nachts de bloemetjes water wilt geven of als je een tuinfeest hebt. De pot neemt verschillende kleuren aan zoals blauw, wit, groen en paars. Een en ander is wel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht het zonnepaneel krijgt tijdens de dag. In de zomer blijft hij zes tot acht uur lang branden en in de winter is dat 2 tot 4 uur.

woensdag 22 juli 2009

LED tekenbord

Dit is 's werelds eerste LED tekenbord. Op het LED Illuminated Message Board (20 dollar) kun je krabbels in het rood, groen en blauw maken en dan ook meteen weer wissen. Het apparaat werkt op drie AAA batterijen en de LEDs zouden zeker 50.000 uur mee moeten gaan.

Amersfoort gaat lichthinder aanpakken

Veel inwoners van Amersfoort storen zich aan onnodige, overmatige of hinderlijke (reclame)verlichting van de openbare ruimte. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente samen met de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) heeft uitgevoerd. De gemeente heeft daarop besloten een aantal  maatregelen te treffen om onnodige verlichting terug te dringen. De gemeente zal komend jaar alle Amersfoortse bedrijven door middel van voorlichting stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen en na te denken over technische alternatieven. Het terugdringen van reclame- en sierverlichting zal een onderdeel vormen van de campagne. Verder heeft de gemeente in april een pilot uitgevoerd met nieuwe lichtmastreclame met energiezuinige LED-verlichting. Deze zomer start de exploitant van de lichtmastreclame, Reclanet, met de vervanging van de ruim 300 lichtbakken.

dinsdag 21 juli 2009

Eerste vloeistofgekoelde LED?

Eternaleds claimt 's werelds eerste LED lamp te hebben ontwikkeld die door vloeistof wordt gekoeld. Het gaat om de HydraLux 4. Het bedrijf zegt dat de lamp evenveel licht produceert als een normale 25W lamp, maar dan met minder energie.

Verlichting CS Rotterdam via zonnecellen

Met zonnecellen in het glas van de overkapping van het Centraal Station in Rotterdam wil spoorbeheerder Prorail de energie opwekken die nodig is voor de verlichting van het gebouw. De cellen komen komen boven de sporen en beslaan een oppervlakte van 3000 tot 7000 vierkante meter, zegt Prorail-manager Eric van der Meer.

maandag 20 juli 2009

LG OLED tv uitgesteld

De OLED tv's van LG laten op zich wachten. Pas in 2012 komt de eerst 32 inch OLED HDTV van het bedrijf op de markt. Concurrenten als Samsung en Sony zouden eind dit jaar al beginnen met de massaproductie van middelgrote OLED-tv's. Een aantal weken geleden maakte LG wel bekend dat eind dit jaar al zijn eerste 15 inch OLED-tv op de markt komt.

'Blankensgoed energiezuinig'

De Voorthuizense wijk Blankensgoed krijgt na de bouwvakantie een gemeentelijke primeur op het gebied van energiezuinige straatverlichting. Dit moet een besparing van 33 procent op de jaarlijkse energierekening opleveren. Voor het eerst past de gemeente Barneveld in de nieuwbouwwijk de zogeheten 'dynadimmer' toe. Hierdoor kan in een centrale de sterkte van het licht in de wijk bepaald worden op aangegeven tijden.

vrijdag 17 juli 2009

LED downlight

Atomis is er in geslaagd een zogeheten LED-downlight te ontwikkelen die nieuwe functionele en technische toepassingen mogelijk maakt. Dit is te danken aan de implementatie van de Lemnis LEDs. De Meson downlighter is een valabel alternatief voor compacte fluorescentielampen tot 1x26W. De armatuur levert energiebesparingen op tot 41 procent in vergelijking met de compacte fluorescentielampen, en zelfs tot 75 procent in vergelijking met halogeenlampen.

Banenverlies bij Philips Terneuzen

Bij de lichtvestiging van Philips in Terneuzen worden 63 van de 150 banen geschrapt. Dat meldt de PZC. Ooit werkten in de fabriek, waar starters voor TL-buizen worden gemaakt, zo’n 1200 mensen. Door de opkomst van bijvoorbeeld LED-verlichting is de vraag naar TL-buizen sowieso al ingezakt en daar komt de economische crisis nog eens overheen.

donderdag 16 juli 2009

Philips neemt weer lichtbedrijf over

Philips heeft weer een lichtbedrijf overgenomen. Het gaat om Teletrol Systems Inc, dat zich vooral bezighoudt met het via netwerken aansturen van licht en bijvoorbeeld verwarming. Het bedrijf werd in de jaren tachtig opgericht in Manchester, New Hampshire en heeft 37 werknemers. De activiteiten worden onderdeel van de Lighting Electronics groep van Philips Lighting. De overnamesom is niet bekend gemaakt.

Telen met LED

Philips en BVB Substrates hebben samen een testcentrum opgezet waar zij onderzoek gaan doen naar teeltrecepten voor gewassen onder LEDs. De proefkas, die staat op het terrein van BVB Substrates, is woensdag 15 juli officieel geopend. In het onderzoek richten de twee ondernemingen zich op toepassingen in bepaalde teeltfasen waar echt voordeel te halen is met leds. Het onderzoek richt zich nog niet op hoe leds SON-T-lampen kunnen vervangen. Daar zijn leds voorlopig nog te duur voor, benadrukt Udo van Slooten van Philips.

LED-verlichting in Philipsburg

De gemeente plaatste onlangs LED-verlichting langs het asfaltpad in Philipsburg. De plaatsing van de verlichting is een van de laatste activiteiten voor de afronding van de wijk Philipsburg. LED-verlichting verbruikt 90 procent minder energie dan een gewone gloeilamp en gaat ruim vijftig keer langer mee. Een LED-lamp hoeft ook niet bij het chemisch afval, maar kan gewoon in de prullenbak.

woensdag 15 juli 2009

Ruud Koornstra schrijft boek

Ruud Koornstra, medeoprichter van investeringsmaatschappij Tendris, heeft een boek geschreven voor uitgeverij Nieuw Amsterdam onder de naam Wat LED je? dat in september moet verschijnen. In een realistisch en inspirerend verhaal neemt Koornstra de lezer mee in zijn zoektocht naar oplossingen voor een betere wereld. Hij laat de lezer delen in zijn successen, zijn missers en bijzondere ontmoetingen met Bill Clinton, Tony Blair en Kofi Annan. De LED-lamp is voor de ondernemer hét lichtend symbool voor hoe het anders kan.

Oude lantaarns krijgen LED verlichting

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met de aankoop van nieuwe lantaarns voor de binnenstad. Die bestaan uit een ‘Haagse mast’ en een ‘kroonlantaarn Kampen’. Dit heeft de gemeente Kampen bekendgemaakt. De kroonlantaarn wordt voorzien van LED-verlichting, waarmee Kampen de Nederlandse primeur heeft van een historisch armatuur met LED-verlichting.

dinsdag 14 juli 2009

Groenste wijk komt in Brugge

Met de bouw van het Kyoto Park krijgt Brugge de groenste wijk van Vlaanderen. De woningen krijgen zonnecollectoren voor warm water en zonnepanelen zullen zorgen voor elektriciteit. Het park komt op de gronden van het vroegere transportbedrijf Cools aan de Torhoutsesteenweg. Daar zal onder meer energiezuinige lichttechnologie en LED-straatverlichting worden toegepast.

Trommelaeren in LED licht

De Trommelaeren van Roosendaal staan in het najaar voorgoed in de schijnwerpers. En hoe! Prominent op de Nieuwe Markt en 's avonds badend in het licht. Kunstenaar LÈon Vermunt werkt momenteel aan negentien grote afbeeldingen van ieder ruim twee meter hoog. Het grote kunstwerk krijgt LED-verlichting. Kosten 30.000 euro en een geschenk van Philips.

maandag 13 juli 2009

Proef met LED in Ede

Philips heeft sinds oktober vorig jaar een proef uitgevoerd in Ede met de allernieuwste LED-verlichting. Aan de Algemeer in Bennekom zijn acht lantaarnpalen voorzien van de nieuwe lampen. De allernieuwste LED-verlichting kan in veel bredere straten worden aangebracht, waardoor nu de helft van alle straten in woonwijken met LED verlicht kan worden.

Gloeilamp nog niet uitgeteld

De gloeilamp zit in het verdomhoekje. Hij verwarmt meer dan hij verlicht en daarom gebruikt hij teveel stroom. De landelijke en Europese overheid willen iedereen zo snel mogelijk aan de spaarlamp of aan de LED-lamp. Maar de meer dan een eeuw oude gloeilamp laat zich niet zomaar uitrangeren. Nieuwe ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat er gloeilampen op de markt zijn die 30 en 50 procent zuiniger zijn dan het ouderwetse peertje. "De laatste drie jaar zijn er meer innovaties aan de gloeilamp geweest, dan de twintig jaar daarvoor", zegt een onderzoeker van Ecos Consulting in de VS. Hij verwacht dat nieuwe verbeteringen ervoor zorgen dat de gloeilamp nog lang niet uit het huishouden verdwijnt.

vrijdag 10 juli 2009

Ledzworld Technology introduceert LED-lamp van de toekomst

Ledzworld Technology, introduceert een nieuwe lijn professionele LED-retrofitoplossingen, gebaseerd op een aantal innovaties in LED-technologie.  De in Nederland en Maleisië ontwikkelde lampenserie bestaat uit professionele halogeen- en gloeilampvervangers en downlighters. De lampen onderscheiden zich doordat ze de energiezuinigheid en lange levensduur van LED combineren met de warme kleuren, lichtopbrengst en dimmogelijkheden van traditionele verlichting. Dankzij deze combinatie van producteigenschappen zijn de Ledzworld lampen de eerste écht volwaardige vervangers voor traditionele gloei- en halogeenlampen.
In tegenstelling tot de meeste LED-toepassingen, zijn de lampen van Ledzworld traploos dimbaar op vrijwel alle typen dimmers. Uniek hierbij is, volgens de fabrikant, dat de lampen net als traditionele dimbare verlichting tijdens het dimmen gelijkmatig van lichtkleur veranderen. Dankzij de door Ledzworld ontwikkelde en gepatenteerde Colour Temperature Adjusted (CTA)-dimfunctie, geven ze op de hoogste dimstand een heldere, softtone kleur, terwijl ze op de laagste stand een warme flamekleur produceren, geschikt voor een zachtere sfeerverlichting. Met deze nieuwe dimmogelijkheden kan iedere gewenste sfeer gecreëerd worden, iets wat tot nu toe alleen was weggelegd voor traditionele lampen.
De nieuwe lampen passen op alle standaard typen fittingen en produceren warme, witte kleuren en een lichtopbrengst die vergelijkbaar is met traditionele verlichting. Tevens onderscheiden de lampen zich in vormgeving van andere LED-lampen met een eigentijds design, waardoor ze een aanvulling vormen op het interieur van nu. Alle lampen van Ledzworld zijn sinds juli 2009 volledig goedgekeurd op productveiligheid door KEMA (CE) en specificaties worden getest door onafhankelijke meetinstituten, zoals het Nederlands Metrologisch Instituut VSL.

Energiezuinig kleurenpalet voor OLED

Onderzoekers van een Canadese universiteit hebben een kleurenpalet voor OLED-schermen ontwikkeld dat het energieverbruik van de displays met rond de veertig procent kan terugbrengen. Het palet is echter niet universeel toepasbaar. De onderzoekers, van de Simon Fraser-universiteit in Canada, baseerden hun werk op het feit dat OLED-pixels elk hun eigen licht genereren, in tegenstelling tot de gangbare LCD-displays met een LED-backlight.

donderdag 9 juli 2009

Philips: helft van de straatverlichting kan vervangen worden

Philips zegt een mijlpaal te hebben bereikt in het verlichten van straten met LED. Met de introductie van een nieuwe reeks van LED-straatverlichting, genaamd Fortimo, kan nu 50 procent van alle straatverlichting in Nederland vervangen worden met een energiebesparend LED alternatief. Deze sprong in toepasbaarheid van LED straatverlichting is mogelijk dankzij technologische ontwikkelingen op het gebied van LED, waardoor ook bredere woonstraten verlicht kunnen worden. De eerste Fortimo LED straatverlichting is onlangs geïnstalleerd bij de koplopergemeenten op het gebied van LED-straatverlichting in Eindhoven en Ede.
LED technologie biedt bij straatverlichting met name voordelen in het energieverbruik in ‘verblijfsgebieden’, bijvoorbeeld woonwijken. Tot voor kort kon slechts 10 procent van de straatverlichting in Nederland vervangen worden door kwalitatief goede LED verlichting. Door de verbeterde efficiëntie met de Fortimo technologie kunnen nu ook bredere woonstraten tot tien meter 20 procent energiezuiniger verlicht worden met LEDs. De oplossing is toekomstbestendig en kan dus bijvoorbeeld vervangen worden door nog zuinigere en efficiënte LED's van dat moment. Bovendien verdient de investering in Fortimo zich terug over de levensduur. Deze voordelen maakt grootschalige toepassing van LEDs in woonwijken mogelijk.
Eindhoven heeft als één van de koplopergemeenten een strategische keuze gemaakt om LED-verlichting in woongebieden toe te passen. De stad geeft hiermee invulling aan haar beleid om energiebesparing en duurzaamheid te bevorderen. Eerder had Eindhoven met de toepassing van de UrbanLine en CitySpirit Cone een primeur met de toepassing van led straatverlichting in woonbuurten. "De ervaringen die we daar hebben opgedaan, hebben onze overtuiging versterkt dat LED een goede investering is als het gaat om straatverlichting", zegt Mary Fiers, wethouder Wonen en Ruimte in Eindhoven: "Onze ambitie is om alle openbare verlichting in Eindhoven zo snel mogelijk te vervangen met LED."
In Nederland zou de overgang naar LED-straatverlichting zorgen voor een besparing van 133 miljoen Euro aan energiekosten en 325000 ton minder CO2 output over de levensduur van 20 jaar.. Dit komt overeen met het planten van 16km2 bos. De huidige renovatiesnelheid voor buitenverlichting bedraagt slechts drie of vier procent per jaar. Eindhoven en Ede lopen als koplopergemeenten hierbij voorop.
Fortimo is vanaf november beschikbaar.

Sterkos lanceert LED verlichte balustraden

De gerenommeerde ontwikkelaar en producent van designbalustraden Sterkos, voegt een noviteit toe aan haar leveringsprogramma: glazen balustraden met geïntegreerde LED verlichting. “De balustraden kunnen zowel van boven- als van onderaf uitgelicht worden. Dit in alle gewenste kleuren en eventueel voorzien van beeldmateriaal.” Het resultaat laat zich zien in de fabriek in Leeuwarden waar een proefopstelling is gemaakt. Twee soorten balustraden zijn voorzien van de nieuwe LED-techniek. Een strakke, greeploze balustrade die van onderaf met koud wit licht wordt uitgelicht en een balustrade die vanuit de handgreep met warm witlicht wordt verlicht.

LED tv's Sharp gelanceerd

Sharp heeft in de Verenigde Staten vier nieuwe LCD tv's in de Aquos LED-serie uitgebracht. De toestellen beschikken over energiezuinige LED-backlights, al zijn ze niet voorzien van dimming-technologie. De Aquos LED-televisies zijn beschikbaar in de beeldformaten 32, 40, 46 en 52 inch, en hebben allen een beeldresolutie van 1080p.

woensdag 8 juli 2009

Samsung monitor met LED-paneel


Samsung heeft een nieuwe high-end-monitor aangekondigd. De dunne XL2370 heeft een beelddiagonaal van 23 inch en is voorzien van LED-backlight. Het bedrijf claimt een dynamische contrast-ratio van 5.000.000:1. Het full-HD-paneel van de monitor heeft een responstijd van 2ms en is volgens Samsung door het gebruik van LEDs voor de backlighting zeer dun en energiezuinig.

Dimmen straatverlichting bespaart geld


Het dimmen van de straatverlichting levert een behoorlijke geldbesparing op. Daar hebben gemeenten in deze crisistijd wel oren naar. De crisis een probleem voor elektronicabedrijf Maiken Systems? Integendeel. Sinds de beurskoersen kelderden, steeg de omzet van de producent van dimverlichting met meer dan 200 procent. De dimbare straatverlichting die het bedrijf produceert is in trek bij veel gemeenten, provincies en de rijksoverheid: het scheelt op korte termijn een flinke duit, en draagt daarnaast bij aan duurzame doelen.

dinsdag 7 juli 2009

Mini beamer met OLED


Een nieuwe minibeamer zal het makkelijker maken foto’s te tonen met GSM en PDA. Meer nog: deze zal toelaten een filmvoorstellingetje te geven, waar en wanneer dan ook. Bijvoorbeeld op een wit badlaken op een strand bij de zee. Het Institute for Applied Optics and Precision Engineering van de Duitse kennisinstelling Fraunhofer speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling ervan. De belangrijkste component van de projector is een organische display, OLED. Een lenzensysteem projecteert het beeld dat door de OLED wordt geproduceerd op een muur of ander plat oppervlak.

LED uithardingslamp 3M


3M Unitek introduceert de Ortholux(TM) Luminous uithardinglamp. Deze uithardingslamp maakt gebruik van de nieuwste high power LED technologie. De gebruiksvriendelijke uithardingslamp heeft een snelle uithardingtijd van 3 seconden met een constante lichtintensiteit van 1600 mW per cm2. Het handstuk is van hoogwaardig, uit één stuk gegoten, roestvrij staal. De Ortholux Luminous uithardinglamp is vanaf nu verkrijgbaar.

maandag 6 juli 2009

Lamp-lamp kan echt branden


Deze opvallende lamp kan natuurlijk nooit branden. Hoewel? Iedereen kijk vreemd op als hij toch ineens aanspringt. De zogenoemde "lamp lamp" is een ware illusie voor het oog. Het lijkt wel alsof de gloeilamp met zijn zijkant tegen de fitting van de lamp is geplakt, wat natuurlijk zou kunnen.

Energiezuinige monitoren LG


LG heeft in Korea twee nieuwe hybride pc/tv-schermen gelanceerd. Dankzij hun LED-backlight moeten deze monitoren een stuk energiezuiniger te werk gaan dan gangbare schermen. Volgens LG zal het duo zelfs tot 40 procent minder energie slurpen. Een ander opmerkelijk feitje is het dynamische contrast van deze schermen. Dat bedraagt volgens LG niet minder dan 2.000.000:1 en dat is hoog voor een computerschermpje.

vrijdag 3 juli 2009

Innolumis realiseert grootste LED-project van Nederland


De Brabantse Gemeente Haaren gaat de fietspaden in het volledige buitengebied verlichten met de Lumis-led-oplossingen van Innolumis Public Lighting. De gekozen innovatieve verlichtingsoplossing levert een energiebesparing op van 35 procent. Het is het grootste LED-project tot nu toe in ons land. De Gemeente Haaren werd bij het project geadviseerd door NOBRA Technisch Adviesbureau BV in Schijndel. Bouwbedrijf Heijmans Techniek en Mobiliteit BV in Eindhoven zal het project realiseren. Innolumis Public Lighting is een samenwerkingsverband van technisch dienstverlener Imtech en led-specialist Lemnis Lighting.
Het belangrijkste kenmerk van de LED-oplossingen van Innolumis is, dat ze beter zicht geven bij een lager energieverbruik. Het concept is gebaseerd op een unieke kleurencombinatie die een optimaal zicht geeft bij schemer- en nachtsituaties. Het licht valt op door zijn goudgroene kleur. De Lumis-led is beschikbaar in twee kleursamenstellingen, Ecowhite en Green, en met verschillende lichtopbrengsten. De lichtbronnen zijn pure leds en bevatten geen fosfor. De optiek zorgt voor een uniforme lichtverdeling en reduceert lichtvervuiling tot een minimum.
De Lumis-led heeft een levensduur van twintig jaar. Het onderhoud gedurende deze twintig jaar beperkt zich tot het reinigen van de buitenkant. De lichtbron en het armatuur worden ‘sealed for life’ gemaakt, waardoor vocht en ongedierte geen kans meer krijgen. Het geheel bestaat uit milieuvriendelijke onderdelen die volledig recyclebaar zijn.

LED-verlichting in Beemdpark


De gemeente Bernheze heeft het plan Beemdpark (Grasland, Beemdgras, Veldbeemd en Bosbeemd) ingericht als proeflocatie voor LED-verlichting. Er worden, naast de standaard verlichting, drie verschillende typen LED-verlichting geplaatst. LED-verlichting is een nieuwe techniek die energiezuinig is en een lange levensduur heeft. De gemeente wil graag de mening van de bewoners peilen en heeft hen een enquêteformulier toegestuurd. Met de proeflocatie wil de gemeente de mogelijkheid onderzoeken van LED-toepassingen in de openbare verlichting. Daarnaast kunnen wij hiermee vaststellen of LED-producten aan de verwachtingen (energiezuinig, lange levensduur, weinig tot geen lichthinder, beleving) voldoen. Om dat te kunnen beoordelen houden we een enquête onder de bewoners

donderdag 2 juli 2009

Moderne tafellamp


De Eneloop is op het eerste gezicht misschien alleen een simpele tafellamp. Als je hem aan de steel oppakt verandert de futuristisch vormgegeven lamp in een zaklantaarn. Zodra de lamp 90 graden kantelt herkent hij welke lichtbron ingeschakeld moet zijn. De batterijen gaan maar 45 uur. In september kan Japan al naar de winkels voor de Eneloop voor een nog onbekende prijs.

Gratis spaarlamp in Flevoland


Alle bezoekers die in juli hun oude gloeilamp inleveren in het Informatiecentrum Veluwerandmeren, bij de brug tussen Elburg en Flevoland, krijgen een gratis spaarlamp. Deze actie is onderdeel van de klimaattentoonstelling die de hele maand juli in het Informatiecentrum te bewonderen is. Het Informatiecentrum Veluwerandmeren is in juli geopend.

woensdag 1 juli 2009

Philips biedt uitsluitend energiezuinige TL oplossingen aan


Vanaf vandaag zal Philips in de Benelux alleen nog maar energiezuinige TL producten aanbieden. Dit betekent dat Philips stopt met de verkoop van een deel van zijn pakket TL fluorescentielampen en TL armaturen met conventionele voorschakelapparatuur en zich alleen maar op energiezuinige varianten focust. Deze hebben een 20 procent langere levensduur, geven 20 procent meer licht en bevatten ook 75 procent minder kwik. Philips verwacht in de Benelux op jaarbasis een afname van 112 miljoen kg CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van méér dan 50.000 woningen in één jaar.
TL lampen en armaturen worden vooral in kantoren, industrie, scholen, gezondheidszorg en supermarkten, of wel de utiliteitssector, gebruikt. Met 60 procent is de utiliteitssector de sector waar de meeste verlichting verbruikt wordt. Voor kantoren alleen komt dit overeen met ongeveer 200 miljoen euro aan elektriciteitsverbruik in Nederland. Tegelijkertijd is het de sector waar de grootste stappen kunnen worden bereikt op het gebied van energiebesparing door het toepassen van energie efficiënte lichtoplossingen. Tot nu toe is de utiliteitssector de sector waar er de minste aandacht voor de besparingsmogelijkheden van energie zuinige verlichting is geweest. Dit terwijl Philips onderzoek toont dat bijna 75 procent van de verlichting in gebouwen opgemaakt is van verouderde technologie
Op het gemiddelde kantoor gaat ongeveer 35 tot 40 procent van energieverbruik naar verlichting. Bij scholen is dit tot 80 procent en bij winkels 60 procent. Hier wordt vooral gebruik gemaakt van TL-verlichting (meer dan 70 procent). Vervanging van oude energieverspillende TL-systemen door nieuwe elektronische energie efficiënte systemen kan een energiebesparing tot 70 procent opleveren. Naast efficiëntere lampen zijn andere energiebesparende maatregelen mogelijk, zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijke lichtregeling.
Philips kondigde vorig jaar tijdens het Al Gore's Climate Change event aan te stoppen met de verkoop van standaard TL fluorescentielampen en de verkoop van TL armaturen met conventionele voorschakelapparatuur. Sindsdien heeft het bedrijf de nodige maatregelen genomen om de markt voor te bereiden. De verlichtingsbranche heeft positief gereageerd op de maatregel van Philips. "Vele klanten realiseren zich niet hoe snel een investering in energiezuinige TL verlichting wordt terugverdiend. Tegelijkertijd gaan ze op het gebied van lichtkwaliteit en kleurweergave vooruit. De concrete maatregelen die Philips heeft genomen om het gebruik van energie-efficiënte verlichting te stimuleren dragen bij aan het bevorderen van deze kennis en bewustwording. Dit creëert een win-win situatie voor beide partijen" aldus Ton de Win, directeur ElektroNed, één van de grootste samenwerkingsverbanden voor installateurs in Nederland.

Nieuwe lantaarnpalen geschikt voor energiezuinige LED-lamp


De nieuwe straatlantaarns van de gemeente Amersfoort zijn geschikt voor energiezuinige LED-verlichting. De gemeente wil de komende jaren 3000 traditionele lantaarns, die alleen geschikt zijn voor spaarlampen, vervangen door armaturen waarop ook LED-lampen passen. Op deze manier hoopt de gemeente haar energieverbruik verder te kunnen terugdringen.